Γερμανία και Πορτογαλία "σφυροκοπούν" το ευρώ

Γερμανία και Πορτογαλία "σφυροκοπούν" το ευρώ
Υποχώρηση σημειώνει το ευρώ μετά την ανακοίνωση ότι ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ZEW στη Γερμανία μειώθηκε τον Ιούλιο, ενώ τα

συνεχιζόμενα προβλήματα της μεγαλύτερης εισηγμένης πορτογαλικής τράπεζας, Banco Espirito Santo, ανησυχούν τους επενδυτές.
Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 1,3587 δολαρίων που είναι χαμηλό εβδομάδας, ενώ κατέγραψε απώλειες 0,1% έναντι του γεν και 0,5% έναντι της στερλίνας, η οποία ενισχύθηκε από τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία στο 1,9% τον Ιούνιο που αυξάνουν την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να «σφίξει» τη νομισματική πολιτική της.
Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς η μετοχή της τράπεζας Banco Espirito Santo υποχώρησε περισσότερο από 10%, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την έκθεσή της στις εταιρείες της ιδρυτικής οικογένειάς της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Λίγες ενδείξεις υπάρχουν έως τώρα ότι αυτές οι δυσκολίες διαχέονται σε άλλες νότιες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, αυτές υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και του κρατικού χρέους στην Ευρώπη απέχουν πολύ από το να έχουν ξεπερασθεί. Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW της χώρας μειώθηκε στις 27,1 μονάδες τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδο 1,5 ετών.
Οι επενδυτές αναμένουν την κατάθεση στο Κογκρέσο της Προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν αργότερα σήμερα. Θα εξετάσουν τις αναφορές της Γέλεν για να βρουν ενδείξεις όσον αφορά τον χρόνο που η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία απέκτησε δυναμική στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και των μισθοδοτούμενων στον μη αγροτικό τομέα ήταν καλύτερα από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,1% που είναι χαμηλό σχεδόν έξι ετών. Ωστόσο, η αύξηση των μισθών είναι ακόμη υποτονική, δίνοντας επιχειρήματα στους υπεύθυνους της Fed να κρατήσουν τα επιτόκια χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ