Deutsche Bank: Παγκόσμιος «πρωταθλητής» το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη 39% το 2023

Deutsche Bank: Παγκόσμιος «πρωταθλητής» το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη 39% το 2023

Το 2023 ήταν μια εξαιρετικά επεισοδιακή χρονιά για τις αγορές

Στην πρώτη θέση των παγκόσμιων αποδόσεων, σε όρους δολαρίου, και στην τρίτη θέση, σε όρους τοπικών νομισμάτων, ολοκλήρωσε το 2023 το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 39%.

Ήταν το επισφράγισμα μιας ισχυρής χρηματιστηριακής χρονιάς για την ελληνική αγορά, η οποία βρέθηκε στο χάρτη των αγοραστών παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι τελευταίο πεντάμηνο οι επιδόσεις του έριξαν ρυθμούς.

Το 2023 ήταν μια εξαιρετικά επεισοδιακή χρονιά για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πληθώρα δυνάμεων, σημειώνει η Deutsche Bank στον απολογισμό ενός έτους που σημαδεύτηκε από την κατάρρευση τραπεζών, τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη, τα υψηλά επιτόκια και τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Σε μία χρονιά που έφερε κέρδη 26,3% στον S&P 500, 16,6% στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 και 24,4% στον MSCI World index, το χρηματιστήριο της Αθήνας έδωσε κέρδη 43,1%, στην τρίτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 38 επενδύσεις που παρακολουθεί η Deutsche Bank (μετά το χρηματιστήριο της Μόσχας και τον δείκτη Nasdaq).

Μάλιστα σε δολαριακή βάση, το ΧΑ ήταν η καλύτερη επένδυσης της χρονιάς.

Τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε τον Δεκέμβριο με κέρδη 1,5%, ανεβάζοντας τις αποδόσεις του τέταρτου τριμήνου στο 7,7%.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, τον Μάρτιο οι αγορές επλήγησαν από την αναταραχή που ξέσπασε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία οδήγησε σε μερικές από τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί στα ομόλογα εδώ και δεκαετίες.

Τον Μάιο, ο όλο και αυξανόμενος ενθουσιασμός για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη έφερε μεγάλες υπεραποδόσεις στις τεχνολογικές μετοχές.

Από το καλοκαίρι, η συνειδητοποίηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα οδήγησε σε ένα μεγάλο sell off των ομολόγων, σπρώχνοντας πρόσκαιρα την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πάνω από το 5%, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο, ειδικά μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τον Οκτώβριο.

Αλλά από τα τέλη του Οκτωβρίου και μετά, σημειώθηκε ένα εντυπωσιακό ράλι σε αρκετές αγορές, καθώς η πτώση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες για μια «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας.

Το momentum ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, αφότου η Federal Reserve έδωσε σήμα για μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το 2024.

Έτσι, παρά τα σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι περισσότερες επενδύσεις εμφάνισαν ισχυρές συνολικές αποδόσεις για το 2023, σημειώνει η Deutsche Bank. Στη Wall Street, το +26,3% του S&P 500 στηρίχθηκε στο ράλι του 107% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών του λεγόμενου «Magnificent 7».

Τα ομόλογα επίσης έκλεισαν το 2023 σε θετικό έδαφος, έπειτα από τις ζημιές των δύο προηγούμενων ετών, με τη βοήθεια της ανάκαμψης των δύο τελευταίων μηνών του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ