ΕΕ: Προς συμβιβασμό για την απαγόρευση του PFOF στις συναλλαγές μετοχών

ΕΕ: Προς συμβιβασμό για την απαγόρευση του PFOF στις συναλλαγές μετοχών


Πενταετή καθυστέρηση στα σχέδια για απαγόρευση

 

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε μια πενταετή καθυστέρηση στα σχέδια για απαγόρευση σε ολόκληρο το μπλοκ στους χρηματιστές να κερδίζουν αμοιβές σε αντάλλαγμα για να κατευθύνουν τις συναλλαγές μετοχών σε συγκεκριμένες πλατφόρμες συναλλαγών, μια πρακτική γνωστή ως πληρωμή για παραγγελία ροής (PFOF).

Το PFOF απέκτησε ρυθμιστικό έλεγχο το 2021, όταν ένας στρατός λιανικών επενδυτών συνέρρευσε στις μετοχές meme στη Wall Street, χρησιμοποιώντας μεσίτες που διαφημίζονταν για τις επιχειρήσεις χρεώνοντας μηδενικές αμοιβές - κερδίζοντας χρήματα από αποστολή εντολών σε έναν συμφωνημένο τόπο εκτέλεσης, αντί να αναζητούν τις καλύτερες τιμές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει την απαγόρευση της πρακτικής σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θέλουν να συνεχίσουν να την επιτρέπουν, αν και με αυστηρότερους περιορισμούς.

Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο, η Κομισιόν πρότεινε συμβιβασμό μετά από αίτημα των κρατών μελών της ΕΕ και εκπροσώπων του κοινοβουλίου, σύμφωνα με έγγραφο για τη συνάντηση των κρατών της ΕΕ την Πέμπτη που είδε το Reuters.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, θα υπάρξει γενική απαγόρευση του PFOF σε σχέση με πελάτες λιανικής, ανέφερε το έγγραφο.


Εάν το PFOF υπάρχει ήδη σε ένα κράτος μέλος, θα μπορούσε να παρέχεται μόνο σε πελάτες στο κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένος ο μεσίτης. Μετά από πέντε χρόνια, θα απαγορευθεί σε όλη την 27-μέλη της ΕΕ, προστίθεται στο έγγραφο.

«Αυτό διασφαλίζει ότι οι εταιρείες επενδύσεων που έχουν ακολουθήσει αυτή την πρακτική έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ