Morgan Stanley: Καμια αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών από το πάγωμα των επιτοκίων

Morgan Stanley: Καμια αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών από το πάγωμα των επιτοκίων

Τα στεγαστικά αποτελούν το 26% του συνόλου των δανείων.

Θετική παραμένει απέναντι στις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley , επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία για το «πάγωμα» των δόσεων των στεγαστικών δανείων για ένα χρόνο δεν έχει ουσιαστική αρνητική επίδραση στις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, κατόπιν των επαφών τους με τις τράπεζες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των τεσσάρων συστημικών ονομάτων του κλάδου, προκειμένου να στηριχθούν οι ενήμεροι δανειολήπτες και να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την ποιότητα ενεργητικού στο σύστημα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, το EURIBOR ουσιαστικά «παγώνει» στα επίπεδα όπου ήταν στα τέλη του Μαρτίου (3%) και οι όποιες περαιτέρω αυξήσεις του δεν θα ενσωματωθούν στα επιτόκια των δανείων. Πρακτικά, όλα τα στεγαστικά δάνεια γίνονται σταθερού επιτοκίου για τους επόμενους 12 μήνες.

«Με δεδομένη την προεκλογική ρητορική από όλα τα κόμματα, ο στόχος είναι να βγουν μπροστά από τις εξελίξεις και να χειριστούν την ατζέντα, επιδεικνύοντας κοινωνική συναίσθηση», εξηγούν οι αναλυτές για το σκεπτικό των τραπεζών.

Και υπενθυμίζουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από την πρωτοβουλία για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, με την επιδότηση του 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση που προκαλείται από τα υψηλότερα επιτόκια.

Με δεδομένο ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις του 2023 για όλες τις ελληνικές τράπεζες έχουν στηριχθεί σε επιτόκια της ΕΚΤ 2,5-2,8%, η Morgan Staley σημειώνει ότι δεν υπάρχει αρνητική επίδραση στις προσδοκίες αυτές, λόγω του μέτρου. Όμως, τα περιθώρια ανόδου από τις αυξήσεις επιτοκίων πέραν του 3% στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων περιορίζονται, με τον οίκο να επισημαίνει ότι τα στεγαστικά αποτελούν το 26% του συνόλου των δανείων.

Επίσης, η Morgan Stanley σημειώνει ότι η πρωτοβουλία δεν επηρεάζει την κατάταξη των δανείων (staging), καθώς δεν στηρίζεται στην εκτίμηση για την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, αλλά αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο που παρέχει ένα μπόνους σε όσους δανειολήπτες συνεχίζουν να πληρώνουν στην ώρα τους.

Δάνεια – καταθέσεις

Με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου, τα δάνεια του κλάδου είναι αυξημένα κατά 3,8% σε σχέση με πέρυσι, αλλά εμφανίζουν επιβράδυνση σε σχέση με το +4,7% του Ιανουαρίου. Τα δάνεια ήταν μειωμένα κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο.

Οι καταθέσεις ήταν αυξημένες κατά 3% σε ετήσια βάση, αλλά μειωμένες κατά 0,7% σε μηνιαία βάση. Όμως, ο δείκτης δανείων/καταθέσεις (LDR) παραμένει χαμηλός, στο 62%.

Οι αποδόσεις των δανείων για τον κλάδο έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ το μέσο κόστος των καταθέσεων έχει αυξηθεί κατά 10 μονάδες βάσης. Η στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζεται, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, στο 21% του συνόλου (αύξηση 2,9% από τον Ιούνιο του 2022).

Με τα beta των καταθέσεων να υπολογίζονται στο 6%, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο συνδυασμός των ισχυρών δεικτών ρευστότητας και του χαμηλού LDR θα τα διατηρήσει περιορισμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ