Credit Suisse: Συγνώμη ζήτησε ο πρόεδρος - Οργή μετόχων - Όλα όσα έγιναν στην τελευταία συνέλευση

 Credit Suisse: Συγνώμη ζήτησε ο πρόεδρος - Οργή μετόχων - Όλα όσα έγιναν στην τελευταία συνέλευση

Άδοξο τέλος για την 167χρονη τράπεζα - Καταψήφισαν τις αποζημιώσεις για τα στελέχη της τράπεζας - Κατά της συμφωνίας η πλειοψηφία των Ελβετών σύμφωνα με έρευνα

"Συγγνώμη" που οδήγησε την τράπεζα στο χείλος της χρεοκοπίας ζήτησε ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann την Τρίτη, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των μετόχων οι οποίοι παρακάμφθηκαν για την απόφαση εξαγοράς από την UBS.
Η εσπευσμένη εξαγορά από την UBS για την οποία η Ελβετία επικαλέστηκε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, παρέκαμψε τους μετόχους της Credit Suisse, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν λόγο, και τους εξάλειψε.
Η τελική συνέλευση των μετόχων της την Τρίτη σηματοδοτεί ένα άδοξο τέλος για την 167χρονη τράπεζα που ιδρύθηκε από τον Alfred Escher, έναν Ελβετό μεγιστάνα που ονομάστηκε "βασιλιάς Άλφρεντ Α'", ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή των σιδηροδρόμων της χώρας και στη συνέχεια της τράπεζας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση, με κάποιους να στήνουν ένα αναποδογυρισμένο σκάφος, για να απεικονίσουν τον θάνατο της τράπεζας.

Στο εσωτερικό, ο πρόεδρος Axel Lehmann απηύθυνε συγγνώμη στους σχεδόν 2.000 παρευρισκόμενους μετόχους, λέγοντας ότι πίστευε ότι έχει χρόνο για να ανατρέψει την πορεία της τράπεζας, και παρά την πεποίθησή του «μέχρι την αρχή της μοιραίας εβδομάδας» πίστευε ότι θα μπορούσε να επιβιώσει.
«Λυπάμαι πραγματικά», είπε ο Lehmann σύμφωνα με το Reuters. «Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορέσαμε πλέον να ανακόψουμε την απώλεια εμπιστοσύνης».

Με τη φωνή του να σπάει, συνέχισε: «Η Credit Suisse με τη μακρά και πλούσια ιστορία της παίρνει τώρα μια ιστορική τροπή, λυπούμαστε βαθιά για αυτό και, προσωπικά, αυτή η στιγμή με στεναχωρεί επίσης».

Μετά από χρόνια σκανδάλων και απωλειών, η Credit Suisse έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης προτού η UBS προχωρήσει στη διάσωση της με μια συγχώνευση που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ελβετικές αρχές.
"Μέχρι το τέλος, παλέψαμε σκληρά για να βρούμε μια λύση. Αλλά τελικά, υπήρχαν μόνο δύο επιλογές: συμφωνία ή χρεοκοπία. Η συγχώνευση έπρεπε να ολοκληρωθεί", δήλωσε ο Lehmann. Πρόσθεσε ότι πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν θα είναι υποψήφιοι για επανεκλογή.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι μέτοχοι ανέβηκαν στο βήμα για να εκφράσουν την οργή τους για τον συμφωνημένο "γάμο" μεταξύ των δύο τραπεζών και για την ανύπαρκτη συμφωνία για τους επενδυτές.

Οι μέτοχοι επέκριναν το διοικητικό συμβούλιο και την πρώην διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του Urs Rohner, ο οποίος ήταν πρόεδρος για δέκα χρόνια έως το 2021.
Η εταιρεία συμβούλων μετόχων Ethos κατήγγειλε την «απληστία και την ανικανότητα των διευθυντών της» καθώς και τις αμοιβές τους που έφτασαν σε «αδιανόητα ύψη».
«Οι μέτοχοι έχασαν σημαντικά χρηματικά ποσά και χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται στη γραμμή για κατάργηση», ανέφερε.


Για πρώτη φορά ενώπιον των μετόχων

Είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Lehmann και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner απευθύνθηκαν δημόσια στους μετόχους μετά την εξαγορά.
Η Credit Suisse προσπαθούσε να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να αναδιαρθρωθεί, προτού το σοκ που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ την οδηγήσει στην καταστροφή.
Η ελβετική κυβέρνηση στράφηκε στην UBS, η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ένα κλάσμα της προηγούμενης αγοραίας αξίας της.

Η κίνηση εξόργισε όχι μόνο τους μετόχους αλλά πολλούς στην Ελβετία. Μια έρευνα από την εταιρεία πολιτικών ερευνών gfs.bern διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Ελβετών δεν υποστήριξε τη συμφωνία.
«Η χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση για την προώθηση αυτής της συμφωνίας υπερβαίνει τα νομικά και δημοκρατικά πρότυπα», δήλωσε ο Dominik Gross της Ελβετικής Συμμαχίας των Οργανισμών Ανάπτυξης.

«Οι Ελβετοί φορολογούμενοι είναι επίσης στο "γάντζο" για δισεκατομμύρια φράγκα ανεπιθύμητων επενδύσεων και ωστόσο η κυβέρνηση, η (ρυθμιστική αρχή) FINMA και η κεντρική τράπεζα έχουν δώσει ελάχιστες εξηγήσεις σχετικά με την εγγύηση ζημιών ύψους 9 δισεκατομμυρίων (φράγκα) του κράτους στην UBS».

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την επανεκλογή Lehmann και έξι άλλων διευθυντών, σε μια δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Την Τρίτη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς μετόχους ψήφισαν υπέρ της επανεκλογής Lehmann ως προέδρου - πολύ λιγότεροι από το συνηθισμένο και ένδειξη απογοήτευσης. Τα έξι εναπομείναντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επανεξελέγη επίσης με οριακή πλειοψηφία.

Οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης την αμοιβή του διοικητικού συμβουλίου για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, αλλά καταψήφισαν την έγκριση αποζημιώσεων για τα στελέχη της τράπεζας.

Ο πληρεξούσιος σύμβουλος των ΗΠΑ, Institutional Shareholder Services (ISS) είχε επιπλήξει νωρίτερα τη διοίκηση της τράπεζας για "έλλειψη εποπτείας και κακή διαχείριση".

Ενόψει της συνάντησης της Τρίτης, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι απέσυρε ορισμένες προτάσεις από την ημερήσια διάταξη.
Αυτά περιελάμβαναν την απαλλαγή της διοίκησης, η οποία είναι τυπικά ένδειξη εμπιστοσύνης. Επίσης, απέρριψε τα σχέδια για ένα ειδικό μπόνους που συνδέεται με το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας.

Η σχεδόν κατάρρευση της Credit Suisse εξάλειψε επίσης 17 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετου χρέους Tier 1 (AT1).

Η ομάδα επενδυτών AT1 προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan για να απαιτήσει αποζημίωση.
Εν τω μεταξύ, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα την Κυριακή ανακοίνωσε ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας ξεκίνησε έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ