«Μηνιάτικο» έως και 300 ευρώ από τις αποταμιεύσεις σας – Πώς θα το εξασφαλίσετε

«Μηνιάτικο» έως και 300 ευρώ από τις αποταμιεύσεις σας – Πώς θα το εξασφαλίσετε

Υπάρχει αυτή τη στιγμή ασφαλές τραπεζικό προϊόν το οποίο προσφέρει μεικτή απόδοση 3,75% και μάλιστα για ολόκληρο το ποσό χωρίς να χρειάζεται να έχετε 100.000 ευρώ διαθέσιμα. Αν τα έχετε όμως, τότε μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα "μηνιάτικο" 300 ευρώ. Το ενδιαφέρον για τις αποδόσεις των καταθέσεων αναζωπυρώνεται ύστερα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ιδού τι προσφέρει η αγορά.  

Το ενδιαφέρον για τις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων και των υπόλοιπων αποταμιευτικών προϊόντων επιστρέφει καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν την έντονα ανοδική τους πορεία. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις αποδόσεις δίνοντας ξεκάθαρα έμφαση στα προθεσμιακά προϊόντα και στα μεγάλα ποσά. Οι απλοί αποταμιευτές θα πρέπει (ακόμη) να συμβιβαστούν με πολύ χαμηλές ή και μηδενικές αποδόσεις. Προϊόντα που προσφέρουν πιο υψηλά επιτόκια (της τάξεως του 1%) για μικρά ποσά έχουν κυκλοφορήσει ωστόσο απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς. Μπορεί ο αποταμιευτής να κάνει δύο αναλήψεις και να συνειδητοποιήσει ότι το επιτόκιό του ξαφνικά θα μηδενιστεί. Ποιο είναι το αποταμιευτικό προϊόν που μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή από τις υψηλότερες αποδόσεις; Τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Αξίζει μια επίκεψη στην τράπεζα για να ρωτήσετε για τη διαθεσιμότητα. Το τελευταίο έντοκο ετήσιας διάρκειας που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ προσέφερε απόδοση 3,75% όταν πριν από έναν χρόνο ήταν αρνητική. Άρα, για ένα 12μηνο, ο αποταμιευτής των 100.000 ευρώ μπορεί να εξασφαλίσει μια μηνιαία απόδοση της τάξεως των 300 ευρώ.

Τι πρέπει να έχει κατά νου ο καταθέτης;

  1. Προσοχή όσοι επιλέξουν τις προθεσμιακές καταθέσεις στη διάρκεια «δέσμευσης». Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα, είναι προτιμότερο να επιλεγεί μια προθεσμιακή κατάθεση μικρότερης διάρκειας (π.χ 3 μηνών) προκειμένου στο τέλος αυτής της περιόδου (σ.σ ουσιαστικά θα έχουμε φτάσει στο καλοκαίρι) να πέσουμε πάνω σε υψηλότερα επιτόκια. ΟΙ τράπεζες εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 60-65% της νέας αύξησης του ευρωπαϊκού επιτοκίου (σ.σ αυτό μπορεί να είναι και 0,6-0,65%) θα περάσει και στις προθεσμιακές καταθέσεις. Στον μήνα, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 1 έως 1,5% ενώ στο τρίμηνο η απόδοση μπορεί να φτάσει και στο 1,75%
  2. Προσοχή στη λέξη «έως». Λογαριασμοί που προσφέρουν επιτόκιο «έως» 3,75% μπορεί να έχουν πραγματική ετήσια απόδοση κάτω του 1,5-2%. Άρα, ρωτάμε πάντοτε την Συνολική Ετήσια Πραγματική Απόδοση που είναι και ο μόνος δείκτης που πρέπει να χρησιμοποιείται για να γίνονται οι συγκρίσεις.
  3. Προσοχή στους απλούς λογαριασμούς που έχουν επιτόκια «κράχτες». Βάζουν προϋποθέσεις. Π.χ να κάνετε μια ανάληψη σε μια ολόκληρη χρονιά, να μην κάνετε πληρωμές μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού κλπ. Ακόμη και για μικρά ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς μπορούν να προσφερθούν αποδόσεις της τάξεως του 1% ωστόσο χρειάζεται προσοχή διότι σε περίπτωση «παράβασης» του κανόνα που υπάρχει στα ψιλά γράμματα, η απόδοση ουσιαστικά μηδενίζεται.
  4. Ρωτήστε για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Οι αποδόσεις έχουν ανέβει πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ένα προϊόν με πολύ μεγάλη ασφάλεια αν αναλογιστεί κανείς τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ