Έρευνα της Εθνικής Τράπεζας: Σημαντικά ευνοϊκή η συγκυρία ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα

Έρευνα της Εθνικής Τράπεζας: Σημαντικά ευνοϊκή η συγκυρία ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα

Σημαντικά ευνοϊκή, καταγράφεται η συγκυρία ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα και εστιάζει σε πέντε τομείς

Aυτό επισήμανε η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση «Η Βόρεια Ελλάδα ως Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας: Εξωστρέφεια και Προκλήσεις», την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και το πρόγραμμα ΝΒG Business Seeds, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το ΟΚ!Τhess και το ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum της 86ης ΔΕΘ. Κεντρικοί άξονες της εκδήλωσης ήταν οι προοπτικές της περιοχής να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα από την εγκατάσταση σημαντικών διεθνών εταιρειών, οι δράσεις Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, η εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και οι πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων.

«Από έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, προκύπτει μια σημαντική ευνοϊκή συγκυρία ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα που εστιάζει κυρίως στους πέντε τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού των ψηφιακών υπηρεσιών, των υποδομών και της ενέργειας)», επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι η προαναφερόμενη έρευνα που έγινε στις επιχειρήσεις για όλη την Ελλάδα, εντόπισε ότι το 37% των βιομηχανιών στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, γεγονός που όπως είπε «αποτυπώνει την εμφανή έντονη εξωστρέφεια στην περιοχή».

Διευκρινίζοντας ότι η Β. Ελλάδα πρωτοστατεί στα αγροτικά προϊόντα, η ίδια τόνισε ότι «η περιοχή κατέχει το 40% των εξαγωγών της χώρας σε αυτά, και στα ορυκτά το 51% αντίστοιχα», ενώ όπως πρόσθεσε, «στον τουρισμό, η Χαλκιδική κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά τη νησιωτική Ελλάδα, σε έναν δείκτη που παρακολουθούμε και που "βλέπει" ρυθμό τεσσάρων μονάδων και πέντε αστεριών σε συνδυασμό με την πληρότητά τους».

Με τη σημερινή διοργάνωση, στόχος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, όπως είπε η κ. Θεοφιλίδη, «είναι να φωτίσουμε τις προοπτικές της περιοχής και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη, μέσα από την εγκατάσταση σημαντικών διεθνών εταιρειών και φορέων, μέσα από δράσεις πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και των θεσμικών φορέων».

Μεταξύ άλλων, η ίδια εξέφρασε την ικανοποίηση της Εθνικής Τράπεζας για την ταχύτατη εξέλιξη στην έναρξη της λειτουργίας του ThessIntec, επισημαίνοντας ότι «είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που η Εθνική Τράπεζα στηρίζει από τα πρώτα της βήματα, χρηματοδοτώντας το Master plan και την αδειοδότηση. Πιστεύουμε ότι το κέντρο αυτό, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας», σημείωσε.

«Η εξωστρέφεια είναι δύναμη ανάπτυξης και φέρνει πλούτο στις χώρες», επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι η καινοτομία απαιτεί έρευνα, νέες ιδέες και επιστημονική δουλειά. Βέβαια, όπως πρόσθεσε, «έρευνα, καινοτομία και εξωστρέφεια είναι έννοιες που απαιτούν τη σύμπραξη, τη συνεργασία και το συντονισμό όλων. Γιατί άλλωστε, πρόκειται για έννοιες που παράγουν όφελος για όλους» τόνισε.

Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στον πυρήνα της πολιτικής της την καινοτομία «γιατί η υιοθέτησή της σηματοδοτεί θετική εξέλιξη για το μέλλον των πόλεων μιας χώρας και των πολιτών της», ο κ. Καλαφάτης, υπενθύμισε ότι η εθνική οικονομία όχι μόνο άντεξε τις πιέσεις, αλλά κινείται ανοδικά και είναι ανταγωνιστική, οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταγράφουν την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, οι εξαγωγές «καλπάζουν» και η ανεργία μειώθηκε κατά έξι μονάδες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα 30 έργα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που είτε υλοποιούνται, είτε έχουν δρομολογηθεί στη Β. Ελλάδα και επανέλαβε τον στόχο που έχει τεθεί, «η Θεσσαλονίκη το 2030 να είναι σύγχρονη, ψηφιακή, εξωστρεφής και δυναμικά αναπτυσσόμενη, ώστε να επανατοποθετηθεί στο χάρτη του μέλλοντος».

«Εξωστρέφεια και διεθνοποίηση χαρακτηρίζουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ότι «πλέον, τα τελευταία χρόνια, έχουμε απενοχοποιήσει τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας». Σημειώνοντας πως «δεν έχουμε γνώση για τη γνώση, αλλά η γνώση παράγεται για να δίνει το αποτέλεσμα εκείνο που ωφελεί την κοινωνία / που θα γυρίζει σε όφελος της κοινωνίας », ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε «είμαστε άρρηκτα στρατευμένοι στη λογική της διασύνδεσης με την αγορά αγοράς, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και με όλα τα οικοσυστήματα καινοτομίας».

«Για εμάς στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η καινοτομία αποτελεί βασική προτεραιότητα, γιατί σηματοδοτεί θετική εξέλιξη για το μέλλον της πόλης και των πολιτών της», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, αναλύοντας τις δράσεις και τις ενέργειες που είτε πραγματοποιούνται, είτε έχουν δρομολογηθεί και είναι ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να καταστεί η πόλη «έξυπνη» και κλιματικά ουδέτερη ως το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ