Έφυγε από τη ζωή ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Επί δεκαετίες επικεφαλής της Alpha Bank πέθανε σε ηλικία 83 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών ο γνωστός τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος.  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας.

 

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τρίτης γενιάς τραπεζίτης, έχοντας γεννηθεί και ανδρωθεί στην τράπεζα, ο Γιάννης Κωστόπουλος παραδίδει τη σκυτάλη έχοντας μεταμορφώσει την Alpha Bank από μια μικρή οικογενειακή τράπεζα, με μερίδιο αγοράς κάτω του 3%, σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, με μερίδιο στην Ελλάδα άνω του 25%. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας, ο αριθμός καταστημάτων της δεν ξεπερνούσε τα 10, ενώ σήμερα, δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, αριθμεί τα 1.000 εκ των οποίων τα 600 είναι στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε έξι χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Στο τέλος της κρίσης, ο δεν παραδίδει μόνο μια πολύ μεγάλη τράπεζα αλλά -μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου- μια τράπεζα υπερκεφαλαιοποιημένη με ισχυρές βάσεις για να πρωταγωνιστήσει στη μετά την κρίση εποχή.

Μια πορεία-ιστορία

Το 1879, πριν καλά καλά το νέο ελληνικό κράτος σταθεί στα πόδια του, ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος ξεκινά τις εμπορικές του δραστηριότητες στην Καλαμάτα, και επωφελούμενος από ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα προς την νότια Πελοπόννησο επικέντρωσε τις δραστηριότητές του στις τραπεζικές εργασίες. Εν πολλοίς διευκόλυνε τους μετανάστες να στέλνουν χρήματα στους δικούς τους στην Ελλάδα. Το 1918 δημιουργείται η Τράπεζα Καλαμών που το 1923 μετεξελίσσεται σε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως.

Τις δεκαετίες του 1990 και 2000 συνεχίστηκε με εκθετικό ρυθμό η ανάπτυξη αλλά πάντα με τα αυστηρά, συντηρητικά χαρακτηριστικά που παραδοσιακά χαρακτήριζαν τις «κανονικές» τράπεζες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η μεγάλη πλην επίφοβη Εμπορική το 2013 πέρασε στον έλεγχο της πάλαι ποτέ μικρής Τράπεζας Πίστεως.

Ο Γ. Κωστόπουλος παραδίδει τη σκυτάλη αφού πέρασαν τα δύσκολα. Αφού διασφάλισε τον ιδιωτικό χαρακτήρα και την ιστορική συνέχεια της Alpha Bank. Στον δημόσιο λόγο, όταν χρησιμοποιείται η λέξη τραπεζίτες, οι περισσότεροι στο μυαλό τους σχηματίζουν μία και μόνο εικόνα: τη μορφή του «πατριάρχη» Γ. Κωστόπουλου. Ομως, ο Γ Κωστόπουλος ήταν πολλά περισσότερα πέρα από τραπεζίτης. Ευπατρίδης, διανοούμενος, βιβλιοφάγος με μεγάλη αδυναμία στην Ιστορία, αθλητής (με πολλές διεθνείς διακρίσεις στη ιστιοπλοΐα), ο Γ Κωστόπουλος ήταν πολύ περήφανος για τα λιγότερο γνωστά: τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank -μιας από τις σημαντικότερες διεθνώς- το ευρύτατο κοινωνικό έργο μέσω του Ιδρύματος Ιωάννου Γ. Κωστόπουλου, αλλά και τη φροντίδα του Εθνικού Κήπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ