"Δώρο Χριστουγέννων" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές αρχές να δοθούν αναδρομικά επιδοτήσεις δανείων για τουλάχιστον τρεις μήνες - Οι τυχεροί θα είναι μεταξύ των αιτούντων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

"Δώρο Χριστουγέννων" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Μαζεμένα λεφτά τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμη και σε σχεδόν τρεις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν αποκτήσει την κύρια κατοικία τους με στεγαστικό δάνειο. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να ρίξουν χρήμα στην αγορά μέσα στα Χριστούγεννα. Έτσι, το κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί να διατεθεί στους δικαιούχους του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ θα δοθεί ως επιδότηση τριών ή και περισσότερων δόσεων που θα αρχίσουν να "μετράνε" αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο ή και από τον Αύγουστο οπότε ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. 

Σε τέσσερα 24ωρα, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ μέσω του οποίου επιδοτείται σε ποσοστό έως και 90% η δόση του στεγαστικού δανείου. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η ειδική γραμματεία διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους θα διαχωρίσει τους αιτούντες σε δικαιούχους επιδότησης και μη δικαιούχους. Με την ολοκλήρωση του διαχωρισμού, θα φτάσουμε πλέον στις αρχές Δεκεμβρίου.

Προκειμένου να υπάρξει σημαντική ένεση ρευστότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά –με χρήματα μάλιστα τα οποία θα είναι «χάρισμα» και όχι δανεικά- το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει τις επιδοτήσεις τριών δόσεων ταυτόχρονα για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έτσι, 10άδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έχουν πληρώσει κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα λάβουν μαζεμένο ποσό το οποίο μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 3000 ευρώ. Για παράδειγμα, δανειολήπτης που έχει ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο για το οποίο έχει προσημειώσει την κύρια κατοικία του, πληρώνει 1100 ευρώ τον μήνα στην τράπεζα και για τα δύο δάνεια. Η επιδότηση θα φτάσει στο 90% για το πρώτο τρίμηνο δηλαδή στα 990 ευρώ ανά μήνα. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτός ο δανειολήπτης θα εισπράξει 2970 ευρώ «ζεστά λεφτά».

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είναι 149.000 αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εισπράξει χρήματα αν και πολλοί έχουν ολοκληρώσει την πολυήμερη διαδικασία ελέγχου η οποία είναι πραγματικά «εξονυχιστική». Ο αιτών, «ξεσκονίζεται» προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί το εισοδηματικό κριτήριο, το περιουσιακό κριτήριο, το κριτήριο των καταθέσεων αλλά και το κριτήριο ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Ειδικά για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο το οποίο έχει κοκκινίσει, θα πρέπει πρώτα να γίνει η διαδικασία ρύθμισης σε συνεννόηση με την τράπεζα και μετά να γίνει η καταβολή των χρημάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων –τελευταία ημέρα είναι η 31η Οκτωβρίου- η τελική επιλογή των δικαιούχων θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις για τους δικαιούχους:

  1. Να έχουν ζητήσει αναστολή πληρωμών μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι που συμφωνείται με την τράπεζα. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιδοτήσεις (οι οποίες διαρκούν 9 μήνες) θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τις αρχές του έτους.
  2. Να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, μέσα στον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τρεις μαζεμένες επιδοτήσεις. Για τα πράσινα δάνεια, η επιδότηση θα αντιστοιχεί στο 90% της δόσης με ανώτατο όριο επιδότησης τα 600 ευρώ ανά δανειακή υποχρέωση και όχι ανά οφειλέτη. Έτσι, αν κάποιος έχει δύο δάνεια των 500 ευρώ, με προσημείωση την κύρια κατοικία του, δεν υπάρχει ανώτατο πλαφόν και η επιδότηση φτάνει στα 900 ευρώ και για τα δύο δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ