Το θερμό φθινόπωρο των πλειστηριασμών και των ρυθμίσεων

Τι κέρδισαν οι πρώτοι «τυχεροί» που ρύθμισαν το στεγαστικό τους δάνειο  - Δύο ρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν, 26 ακόμη είναι στο τελευταίο στάδιο ενώ 2300 έχουν «ωριμάσει»

Το θερμό φθινόπωρο των πλειστηριασμών και των ρυθμίσεων

Για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζονται τουλάχιστον 2.200 πλειστηριασμοί ακινήτων ενώ από τον Οκτώβριο και μετά το «κοντέρ» θα ανέβει ακόμη περισσότερο γράφοντας ακόμη και 2.500 πλειστηριασμούς. Υπό συνθήκες πίεσης λοιπόν οι δανειολήπτες που θα θελήσουν να σώσουν την πρώτη τους κατοικία θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ενώ το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας τις πρώτες δύο ολοκληρωμένες ρυθμίσεις θέλει να υπενθυμίσει ότι μετά το τέλος Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει άλλο περιθώριο για διευθέτηση του κόκκινου δανείου και μάλιστα με κρατική επιχορήγηση η οποία φτάνει ακόμη και στο 50% της μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από την 1η Ιουλίου οπότε και ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 74.000 επισκέψεις από ισάριθμους δανειολήπτες. Τη διαδικασία υποβολής της αίτησης έχουν ξεκινήσει 15.000 οφειλέτες ενώ εξ’ αυτών, οι 2300 έχουν φτάσει την αίτησή τους σε «ώριμο» στάδιο ανταλλάσσοντας όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες με τις τράπεζες. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί και υποβληθεί 26 αιτήσεις ενώ εξ’ αυτών οι 2 κατέληξαν σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι δύο πρώτοι δανειολήπτες, πέτυχαν επιμήκυνση στα 25 χρόνια μείωση του επιτοκίου στο 2% αλλά και εξασφάλιση επιδότησης που κυμαίνεται γύρω στο 40-50% (προφανώς επειδή έχουν χαμηλό εισόδημα). Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν ένας δανειολήπτης ρυθμίσει ένα δάνειο 100.000 ευρώ για να το αποπληρώσει στα επόμενα 25 χρόνια με επιτόκιο 2%, θα πρέπει να καλύπτει μια δόση της τάξεως των 430 ευρώ. Ωστόσο, αν η επιδότηση του φτάνει στο 50%, τελικώς από την τσέπη του θα βάζει μόνο τα 215 ευρώ ενώ η επιδότηση θα διαρκέσει για όλη την περίοδο.

Ο φετινός προϋπολογισμός, προβλέπει ότι θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων. Προς το παρόν δεν έχει δαπανηθεί τίποτα ενώ είναι δεδομένο ότι αυτό το ποσό δεν πρόκειται να διατεθεί κατά την φετινή χρήση.

Από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν το μήνυμα στους δανειολήπτες να σπεύσουν για ρύθμιση των οφειλών τους καθώς μετά το τέλος Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο, οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις θα πολλαπλασιαστούν καθώς και οι δανειολήπτες θα ρίξουν μεγαλύτερο βάρος –σε συνεργασία με τους λογιστές ή τους δικηγόρους τους- για να προετοιμάσουν τις αιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ