HSBC: Οι λόγοι που οι εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

HSBC: Οι λόγοι που οι εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα

Οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές εκπλήξεις

Η HSBC σε νέα έκθεσή της με τίτλο: «Ελληνικές τράπεζες: Ίκαρος ή Δαίδαλος», υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών με τη ΝΔ να κερδίζει με διαφορά 9,35% από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο «οδηγός» για το τραπεζικό ράλι

Σημειώνει πως η αγορά έχει αποκτήσει τελευταία μία πιο θετική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με τις τράπεζες, όπως και ο Δαίδαλος, να βρίσκουν τελικά τρόπο να ξεφύγουν από τον λαβύρινθο των χαμηλών επιπέδων που άγγιξαν στα μέσα Ιανουαρίου, με την συνολική τους κεφαλαιοποίηση να εκτοξεύεται κατά 122%.

Τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σε χαμηλά πολλών ετών. Ωστόσο, καθώς αποτελούν και το βασικό trade της ανάκαμψης της Ελλάδας, οι τράπεζες ήταν αυτές που βρέθηκαν στο επίκεντρο με την συνολική τους κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται κατά 27% μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόνον ημερών.

Σύμφωνα με την HSBC, αν η Ελλάδα παγιώσει τον δρόμο της προς την κανονικότητα, τότε υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ώστε να περιοριστούν οι top-down ανησυχίες. Σημειώνει πως δεν προεξοφλεί πλήρως μια επιτυχή ομαλοποίηση των ισολογισμών των τραπεζών. Η δυναμική θα μπορούσε να συνεχίσει να ευνοεί τις τράπεζες και να μεταφραστεί σε καλύτερες προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης των δανείων και τα επίπεδα δραστηριοποίησης. Η HSBC θεωρεί πως ένα αισιόδοξο σενάριο θα υποδήλωνε περαιτέρω περιθώριο ανόδου 61% για τις τράπεζες, από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές εκπλήξεις, εάν περιέλθει αδιέξοδο ή εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς.

Η HSBC υποβαθμίζει σε hold από buy την σύσταση για Πειραιώς, Εθνική και Eurobank και κρατά την Alpha Bank σε buy.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές-στόχους, για την Alpha την αυξάνει στα 2,47 ευρώ από 1,93 ευρώ πριν, για την Eurobank την αυξάνει στο 0,94 ευρώ από 0,80 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 2,80 ευρώ από 2,29 πριν και για την Πειραιώς στα 3 ευρώ από 1,91 ευρώ πριν.

Τα περιθώρια διαμορφώνονται στο 46,6% για την Alpha, στο 9,4% για την Eurobank, στο 15,7% για την Εθνική και στο 1,4% για την Πειραιώς.

Η HSBC εκτιμά πως οι λόγοι για τους οποίους το αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών αποτελούν θετική εξέλιξη για την αγορά, είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία θεωρείται γενικά από την αγορά ως περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις και μετά αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου η αγορά θεωρεί ως πολύ πιθανή την νίκη της Ν.Δ και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Με τις εθνικές εκλογές αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, η Ελλάδα ήδη βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, και έτσι η συντόμευση της προεκλογικής περιόδου θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ότι περιορίζει την αβεβαιότητα και το περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ