Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο νέος "νόμος Κατσέλη"

Το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο νέος "νόμος Κατσέλη"

Εκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινίσεων, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

 

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η χρονική διάρκεια της ρύθμισης που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη θα είναι ένα έτος.

Σε ότι αφορά τα όρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική συμφωνία και να προσαρμοστούν σε υψηλότερα επίπεδα, προσαρμοζόμενα στα όρια που προβλέπονται στον ισχύοντα νόμο.

Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι δανειολήπτες θα μπορούν να παραμείνουν στον «νόμο Κατσέλη» χωρίς απαραίτητα οι αιτήσεις τους να χρειαστεί να περάσουν από την κρίση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που φαίνεται ότι απασχόλησαν τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα για να μην δημιουργηθεί η εικόνα ότι η παράταση που δόθηκε στον νόμο Κατσέλη ήταν τελικώς «δώρο άδωρο» αλλά και για να αποφευχθούν σοβαρές νομικές επιπλοκές. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες φέρονται να έβαλαν τεχνικά θέματα στο τραπέζι τα οποία σχετίζονται με τον ρυθμό λήψης των αποφάσεων στα ειρηνοδικεία. Μεταξύ αυτών:

  • Το να μην μπορεί κάποιος να καταφεύγει στον νόμο Κατσέλη μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο από τον πλειστηριασμό του ακινήτου του και
  • Να μη μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει κατά τον πλειστηριασμό του ακινήτου του, την πρώτη τιμή προσφοράς, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ