Στουρνάρας: "Παρά τη θέλησή μου η καταγραφή της συνομιλίας"

Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά παρέμβαση της Δικαιοσύνης και του πρωθυπουργού

Στουρνάρας: "Παρά τη θέλησή μου η καταγραφή της συνομιλίας"

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Με γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε πριν από λίγο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλάει για ενέργειες που έγιναν εις βάρος του χωρίς τη συναίνεσή του κατά παράβαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Ο κ. Στουρνάρας μιλάει για ανήκουστη προσπάθεια επηρεασμού της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας και καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει. 

Ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός
μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν
διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Δείτε περισσότερα για το έλεγχο της ΤτΕ για το δάνειο Πολάκη αλλά και για την διαρροή της ηχογραφημένης συνομιλίας

Νομότυπο το δάνειο Πολάκη - Ο υπουργός καταγράφει τον διοικητή της ΤτΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ