Συνάντηση Στουρνάρα - τραπεζιτών για την άρση των capital controls

Συνάντηση Στουρνάρα - τραπεζιτών για την άρση των capital controls

Η πλήρης άρση των capital controls καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν θα τεθούν επι τάπητος στην συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Στην συνάντηση ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις επιπτώσεις που δημιουργούν στην επιχειρηματικοί δραστηριότητα οι υφιστάμενοι περιορισμοί των capital controls, καθώς ακόμη το σύστημα εξακολουθεί να δημιουργεί γραφειοκρατία που επιβαρύνει τόσο τις τράπεζες όσο και τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η ΤτΕ βλέπει θετικά την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών καθώς την θεωρεί απαραίτητη προκειμένου η χώρα να δώσει σαφέστερο στίγμα για επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο οι τράπεζες έχουν ενστάσεις με ορισμένες από τις οποίες δείχνει πως συντάσσεται και η κεντρική τράπεζα.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και θα εξεταστούν οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.

Οι περιορισμοί που έχουν παραμείνει σε ισχύ, έχουν να κάνουν κυρίως με τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, δηλαδή τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους, πραγματοποιήθηκε η τελευταία χαλάρωση των capital controls και έχουν επιτραπεί χωρίς κανέναν περιορισμό μεταξύ άλλων, οι αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα, οι αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα από τράπεζες στην Ελλάδα και οι αναλήψεις μετρητών από τράπεζες στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Για τις αναλήψεις αυτές, ωστόσο, υπάρχει όριο μέχρι 5.000 ευρώ (σε ευρώ ή ισόποσο σε ξένο νόμισμα), ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) και ανά τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ