Ανησυχούν τους επενδυτές τα «κόκκινα» δάνεια

Στη Νέα Υόρκη τραπεζικά στελέχη έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας στους επενδυτές ότι αυτό το θέμα πρόκειται να επιλυθεί

Ανησυχούν τους επενδυτές τα «κόκκινα» δάνεια

Παρά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης πριν από περίπου 100 ημέρες τα ξένα funds εκφράζουν την ανησυχία τους για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στη Νέα Υόρκη τραπεζικά στελέχη έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας στους επενδυτές ότι αυτό το θέμα πρόκειται να επιλυθεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο η επιφυλακτικότητα παραμένει τη στιγμή που υπάρχουν αμφιβολίες για τις λύσεις.

Σε έκθεση που εξέδωσε η Goldman Sachs αναφέρεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τα «κόκκινα» δάνεια. Από την άλλη πλευρά όμως η Deutsche Bank μετά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ) για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένει επιτάχυνση των στόχων μείωσης για το 2019 - 2021. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4% σε τριμηνιαία βάση στο τρίτο τρίμηνο, αναφέρει σε έκθεσή της.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, με μέσο εγγύησης μέρος από τις υφιστάμενες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών έχει βρει τη θετική ανταπόκριση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή δυνατότητα των τραπεζών να μεταβιβάσουν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην καθαρή λογιστική τους αξία (σ.σ. μετά την αφαίρεση προβλέψεων) μαζί με τις εξασφαλίσεις τους.

Είναι γεγονός ότι το μεγάλο αγκάθι παραμένει ο νόμος Κατσέλη. Σε λίγες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να βρει μια νέα φόρμουλα έτσι ώστε με τη λήξη του νόμου Κατσέλη οι χιλιάδες δανειολήπτες να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο κύμα πλειστηριασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ