Η... συγχώνευση Πειραιώς- Alpha, ο εξάδελφος Τσακαλώτος και η συνάντηση στο Μαξίμου

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο

Η... συγχώνευση Πειραιώς- Alpha, ο εξάδελφος Τσακαλώτος και η συνάντηση στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα, αν και διαψεύδονται, στο τραπέζι των συζητήσεων, βρίσκονται αρκετά σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα και για συγχωνεύσεις τραπεζών.

Η κίνηση της Eurobank να απορροφήσει την Grivalia έχει προκαλέσει σημαντικές διεργασίες σε τραπεζικό και κυβερνητικό επίπεδο, καθώς το πρόβλημα του κλάδου είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα σοβαρό και δεν έχει καμία σχέση με τους δείκτες MSCI και το short selling που επικαλούνται κάποιοι για να δικαιολογήσουν την κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα κεφάλαια και στη δυσκολία επίλυσης του σοβαρότατου προβλήματος που έχουν δημιουργήσει τα «κόκκινα δάνεια». Όπως διαπιστώσαμε, η συγχώνευση Eurobank-Grivalia έδωσε λύση σε αυτό ακριβώς, αφού δημιουργείται ένα σχήμα το οποίο θα έχει δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19% και δείκτη CET1 με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ 13,8%. Την ίδια ώρα θα μειώσει το δείκτη των κόκκινων δανείων σε 15% στο τέλος του 2019 και μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021, με τη δημιουργία SPV για κόκκινα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο οι Ορέστης Τσακαλώτος (σ.σ. εξάδελφος του υπουργού (φωτό) Μιλτιάδης Γεωργάντζης της Qualco, που ως γνωστόν διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία των 16 τραπεζών που είναι σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και τα οποία ανέρχονται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ από πλευράς κυβέρνησης παρόντες ήταν οι Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Λιάκος.

Το μενού σαφώς και είχε τα κόκκινα των τραπεζών και τις επιλογές που έχει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους. Την ίδια ώρα, αν και διαψεύδονται, στο τραπέζι των συζητήσεων, βρίσκονται αρκετά σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα και για συγχωνεύσεις τραπεζών. Ενα σενάριο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να «σώσει» κεφαλαιακά την Πειραιώς και να ενισχύσει σημαντικά την Alpha, κάνει λόγο για «σπάσιμο» της Πειραιώς σε «καλή» και «κακή».

Η «καλή» προβλέπεται να συγχωνευθεί με την Alpha και η "κακή", δηλαδή τα «κόκκινα» να περάσουν στο γνωστό «όχημα» που ετοιμάζει η τράπεζα της Ελλάδος. Λέτε η… εξειδίκευση του εξάδελφου Τσακαλώτου να έχει σχέση με αυτό το σενάριο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ