Τα τραπεζικά SPV θα διώξουν υπαλλήλους και θα φέρουν συγχωνεύσεις

Τι σημαίνει για τους υπαλλήλους η δημιουργία των... bad banks

Τα τραπεζικά SPV θα διώξουν υπαλλήλους και θα φέρουν συγχωνεύσεις

Μπορεί ο Paulson να έχει πετύχει δύο στα δύο δηλαδή να έχει και σε Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha οσονούπω επικεφαλείς της αρεσκείας του αλλά η πόρτα για συγχώνευση έκλεισε οριστικά. Και αυτό διότι για να κάνεις μια συγχώνευση θα πρέπει να προκύπτει και το όφελος. Και ακόμα και οι άνθρωποι που εμπιστεύεται ο Paulson ειδικά από την Alpha δεν μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο που θα αναφέρει ότι μια τέτοια συναλλαγή θα είναι επ' ωφελεία της τράπεζας.

Τώρα οι προσπάθειες για την Πειραιώς που βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση από τις συστημικές τράπεζες εστιάζεται στην Εθνική αν και εκεί οι πιθανότητες δεν είναι πολύ μεγάλες. Έτσι θα πρέπει να αναμένουν όλη τη λύση Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια η οποία όμως θα δημιουργήσει τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα όχι γιατί δεν λύνει προβλήματα αλλά γιατί μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια θα «φύγουν» και υπάλληλοι ενώ ουσιαστικά είναι και σπάσιμο τράπεζας που μπορεί να ξαναφέρει στο τραπέζι το θέμα συγχωνεύσεις.

Η ...λύση που ετοιμάζεται για τους υπαλλήλους είναι η μεταφορά σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, τα SPV δηλαδή, αλλά και αυτό πρακτικά σημαίνει αλλαγή εργοδότη. Η ΟΤΟΕ ήδη είναι σε επιφυλακή για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς εντός των ημερών αναμένεται η πρώτη κίνηση από τράπεζα. Στο ...πακέτο των λύσεων που προωθούνται περιλαμβάνεται και νέα συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών που σημαίνει ότι όσοι και αν μεταφερθούν στα SPV πάλι θα υπάρχει περίσσεια υπαλλήλων. Όπερ πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι απολύσεις καθώς τα ...αποθέματα εθελούσιας εξόδου έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ