Alpha Bank: Πάνω από 30 σεντς τo τίμημα για το χαρτοφυλάκιο Jupiter

Alpha Bank: Πάνω από 30 σεντς τo τίμημα για το χαρτοφυλάκιο Jupiter

Άνω των 30 σεντς ανέρχεται το τίμημα που αναμένει η αγορά για το χαρτοφυλάκιο Jupiter της Alpha Bank, το οποίο έχει καταλήξει στο fund Apollo.  

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πώληση δανείων με εξασφαλίσεις που έχει βγάλει ελληνική τράπεζα μετά την Πειραιώς και το χαρτοφυλάκιο Amoeba, που μεταβίβασε πρόσφατα η τράπεζα στην Bain Capital.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Apollo θα αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου στην Altamira Hellas.

Το Jupiter περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια περίπου 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.700 ακινήτων καθώς και ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην τράπεζα, ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ.

Το κύριο χαρακτηριστικό του χαρτοφυλακίου είναι ότι περιλαμβάνει δάνεια αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να καταστούν βιώσιμες, εξυπηρετώντας μέρος των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Η αξία των 1.700 ακινήτων, που αποτελούν τις εξασφαλίσεις του χαρτοφυλακίου δανείων, υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ η σύνθεση των εξασφαλίσεων είναι

  • 36% ξενοδοχειακά καταλύματα
  • 25% κατοικίες
  • 23% από εμπορικά ακίνητα και
  • 16% από άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Συνολικά, η ανακτίσιμη αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με την τράπεζα, ανέρχεται σε 504 εκατ. ευρώ (450 εκατ. η αξία των εξασφαλίσεων των δανείων συν 54 εκατ. η αξία των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας) και είναι υψηλότερη από αυτή του project Amoeba.

Το χαρτοφυλάκιο χαρακτηρίζεται από υψηλή διασπορά, ενώ στις εξασφαλίσεις περιλαμβάνονται και 600 περίπου οικιστικά ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ