Οκτώ συμβουλές και τέσσερις οδηγίες για αποταμιεύσεις και αποταμιευτές

Οκτώ συμβουλές και τέσσερις οδηγίες για αποταμιεύσεις και αποταμιευτές

Συχνά παίρνουμε την απόφαση να μην αποταμιεύσουμε, επειδή το ποσό που μπορούμε να βάλουμε στην άκρη είναι πολύ μικρό για τους στόχους μας.

Συμβουλές από την Τράπεζα Πειραιώς για τις αποταμιεύσεις καταρρίπτοντας τον μύθο ότι είναι γι αυτούς που έχουν χρήματα, θεωρώντας ότι όλοι μπορούν να αποταμιεύσουνανεξαρτήτως ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, αρκεί να το θέλουν και να ακολουθούν ορθές τακτικές που αρκούν για να διαλύσουν τους μύθους της αποταμίευσης.

Σύμφωνα με την τραπεζα

Μύθος 1: Δεν χρειάζεται να βιαστώ, μπορώ να ξεκινήσω την αποταμίευση στο μέλλον…

Καθώς αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε χρήματα για αποταμίευση, αναβάλλουμε την έναρξή της για τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο ή κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να κάνουμε πιο δύσκολη τη μελλοντική μας προσπάθεια. Υπάρχει μόνο μια σωστή χρονική στιγμή για να ξεκινήσετε να αποταμιεύετε: τώρα!

Μύθος 2: Έχω προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να αποταμιεύσω, έχω αποδεχτεί πλέον ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω...

Παίρνουμε με ενθουσιασμό αποφάσεις για αποταμίευση, χωρίς να έχουμε πρώτα αναλύσει ποιο είναι το ποσό που ρεαλιστικά μπορούμε να βάζουμε στην άκρη κάθε μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτουμε πολύ αισιόδοξους στόχους, τους οποίους δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε στην πράξη, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε και να εγκαταλείπουμε κάθε προσπάθεια. Ξεκινήστε με μικρούς, απόλυτα ρεαλιστικούς στόχους μηνιαίας αποταμίευσης, οι οποίοι δεν θα σας αγχώνουν. Συνηθίζοντας στη διαδικασία της αποταμίευσης, σταδιακά μπορείτε να αυξάνετε το ποσό που αποταμιεύετε κάθε μήνα.

Μύθος 3: Το ποσό που μπορώ ρεαλιστικά να αποταμιεύσω είναι πολύ μικρό και τελικά δεν έχει νόημα...

Συχνά παίρνουμε την απόφαση να μην αποταμιεύσουμε, επειδή το ποσό που μπορούμε να βάλουμε στην άκρη είναι πολύ μικρό για τους στόχους μας. Να θυμάστε ότι ακόμη και το μικρότερο ποσό έχει αξία, αφού έστω και €20 τον μήνα μπορούν μακροπρόθεσμα να χτίσουν ένα κεφάλαιο.

Μύθος 4: Δεν μου περισσεύουν χρήματα για να αποταμιεύσω...

Συνήθως περιμένουμε να φτάσει το τέλος του μήνα, αφού έχουμε καλύψει όλες τις υποχρεώσεις και τα έξοδά μας, για να δούμε αν έχουν περισσέψει χρήματα για αποταμίευση. Όπως όλοι γνωρίζουμε, όμως, σχεδόν ποτέ δεν περισσεύουν χρήματα. Αντιμετωπίστε την αποταμίευση σαν μια οφειλή προς τον εαυτό σας, που θα την εξοφλείτε κατά προτεραιότητα και με συνέπεια στην αρχή κάθε μήνα, πριν από οποιοδήποτε άλλο έξοδο.

7+1 συμβουλές αποταμίευσης

1. Θέστε ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους. Έτσι θα έχετε κίνητρο να αποταμιεύσετε!

Όταν γνωρίζουμε για ποιο λόγο αποταμιεύουμε, τότε έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε συνεπείς. Ονειρεύεστε ένα ταξίδι; Προνοείτε για το επόμενο service του αυτοκινήτου; Ή απλώς θέλετε να έχετε χρήματα στην άκρη για μια έκτακτη ανάγκη; Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σας, αποταμιεύοντας, μπορείτε να τους πετύχετε! Και αφού αποφασίσετε το «γιατί», ορίστε το «πόσα» και το «πότε» και έτσι θα έχετε ό,τι χρειάζεστε για να υπολογίσετε το ποσό που πρέπει κάθε μήνα να βάζετε στην άκρη για να πετύχετε τον στόχο σας.

2. Πάρτε μολύβι και χαρτί και ξαναγράψτε τα έξοδά σας. Έτσι θα μπορείτε να ξοδεύετε «έξυπνα»!

Ξεκινήστε με τα μηνιαία έσοδα, δηλαδή τον μισθό ή τα εισοδήματά σας από άλλες πηγές. Έπειτα, σημειώστε τα βασικά σας έξοδα, όπως είναι το ενοίκιο ή το super market, αλλά και διάφορες τακτικές πληρωμές, όπως λογαριασμοί ή δόσεις. Συνεχίστε με αυτά που ξοδεύετε για διασκέδαση, όπως ένα γεύμα σε εστιατόριο.
Όταν τα καταγράψετε όλα, θα έχετε μια πλήρη εικόνα για το πού ξοδεύετε τα χρήματά σας και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα, αρκεί να ξοδεύετε «έξυπνα». Το ποσό που μπορείτε να βάλετε στην άκρη πιθανόν να είναι μεγαλύτερο απ’ όσο φαντάζεστε!

3. «Πληρώστε» πρώτα τον εαυτό σας! Έτσι δεν θα νιώθετε ότι «δεν σας περισσεύουν»!

Αν περιμένετε το τέλος του μήνα για να αποταμιεύσετε, το πιθανότερο είναι να μη σας περισσεύουν ποτέ χρήματα. Το μυστικό είναι να αποταμιεύετε όταν πληρώνεστε, πριν αρχίσετε να ξοδεύετε για όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δείτε την αποταμίευση σαν έναν λογαριασμό προς τον εαυτό σας, και μάλιστα, τον πρώτο που θα φροντίζετε κάθε μήνα.

4. Ξεκινήστε σήμερα κιόλας την αποταμίευση με το ποσό που μπορείτε. Αυτό είναι και το ιδανικό!

Ξεκινήστε με αυτό που μπορείτε χωρίς άγχος και σύντομα, βλέποντας το ποσό που έχετε συγκεντρώσει, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!

Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι μικρός και άρα πιο εύκολα εφικτός. Μόλις τον εκπληρώσετε, θέστε ένα νέο. Σύντομα, η αποταμίευση θα σας γίνει συνήθεια και εσείς θα αισθάνεστε χαρά και ικανοποίηση γιατί θα τα έχετε καταφέρει!

5. Χρησιμοποιείτε ένα λογαριασμό αποκλειστικά για σκοπούς αποταμίευσης!

Αν αποταμιεύετε στον ίδιο λογαριασμό που λαμβάνετε τον μισθό σας ή στον λογαριασμό που χρησιμοποιείτε για τις καθημερινές σας συναλλαγές, τότε δεν θα μπορείτε να παρακολουθείτε εύκολα και ξεκάθαρα πόσα χρήματα έχετε αποταμιεύσει και δεν θα γνωρίζετε πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεστε σε σχέση με τους στόχους σας. Επιπλέον, αν αποταμιεύετε σε ξεχωριστό λογαριασμό, θα είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε μέρος της αποταμίευσης για άλλες ανάγκες!

6. Συνδυάστε μικρούς στόχους αποταμίευσης με το «ευ ζην». Έτσι θα βγείτε διπλά κερδισμένοι!

Είναι πιο εύκολη η προσπάθεια αν συνδυάσετε ένα μικρό στόχο αποταμίευσης για κάτι που επιθυμείτε πολύ, όπως ένα ταξίδι, με μια αλλαγή στις συνήθειές σας που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ή την υγεία σας, όπως τη διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή χρήσης μεταφορικού μέσου για πολύ σύντομες αποστάσεις, την προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι κτλ. Υπολογίστε το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα που αποφεύγετε πλέον και φροντίστε να τα αποταμιεύετε κάθε μήνα για τον στόχο σας.

Η εκπλήρωση του στόχου σας θα αποτελεί για εσάς μια διπλή επιβράβευση!

7. Μην παραλείπετε να ελέγχετε τακτικά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας. Έτσι θα παραμείνετε ενεργοποιημένοι!

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την πορεία των στόχων σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρείτε ενεργή την αποταμίευσή σας, αλλά και να κάνετε ακόμη και έκτακτες καταβολές, στους μήνες που τα έσοδα/ έξοδά σας, σας το επιτρέπουν!

8. Τέλος, μην ξεχνάτε να βάζετε λίγα χρήματα στην άκρη και για μια έκτακτη ανάγκη. Έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

Η ζωή είναι γεμάτη από έκτακτες καταστάσεις, π.χ. μια βλάβη στο αυτοκίνητο. Εκτός από την αναστάτωση που φέρνουν τα έκτακτα γεγονότα, συχνά δημιουργούν πρόσθετο άγχος, καθώς χρειάζονται χρήματα για την αντιμετώπισή τους. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα έκτακτα γεγονότα από το να συμβούν, μπορούμε όμως να είμαστε οικονομικά προετοιμασμένοι γι’ αυτά. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε και τους υπόλοιπους στόχους αποταμίευσης, καθώς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το κεφάλαιο διακοπών, εκπαίδευσης κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ