Επισπεύδονται οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες –Φεβρουάριο η διαδικασία

Κίνηση «συμβιβασμού» της ΕΚΤ με το ΔΝΤ – Τι δήλωσε ο Νταϊσενμπλουμ, τι είπε ο Ντράγκι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Επισπεύδονται οι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες –Φεβρουάριο η διαδικασία

Χρειάστηκαν λίγες μόνο ώρες για να φανεί για ποιο λόγο καταγράφηκε σημαντική πτώση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσανατολίζεται να επισπεύσει τους ελέγχους κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών προκειμένου αυτές να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή τουλάχιστον ενάμιση μήνα νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης. Στόχος, να έχουν βγει τα αποτελέσματα πριν λήξει η 3η δανειακή σύμβαση.

Οι επίσημες δηλώσεις που έγιναν χθες –τόσο από τον κ. Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τον Γερούν Νταισενμπλουμ επί ελληνικού εδάφους, δείχνουν ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ως γνωστόν, ένα από τα βασικά ζητήματα με το ΔΝΤ ήταν το αίτημά του να πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών πριν τη λήξη του 3ου μνημονίου. Μάλιστα, το αίτημα είχε συνδεθεί και με την 3η αξιολόγηση.

Την πρόθεση για επίσπευση των διαδικασιών όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, εξέφρασε επισήμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ο SSM θα αποφασίσει υπό πλήρη ανεξαρτησία», τόνισε ο Draghi, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM τον επόμενο χρόνο είναι να διενεργήσει stress test, και ενδεχομένως να γίνουν νωρίτερα και βασικά ο SSM θα στείλει επιστολή στο ΔΝΤ που θα αφορά ακριβώς αυτή την πρόθεσή του», πρόσθεσε ο Draghi. Τη δήλωσή του αυτή, συνόδευαν πληροφορίες περί έναρξης των ελέγχων τον Φεβρουάριο.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσενμπλουμ. Ουσιαστικά, τάχθηκε υπέρ του να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο Απέφυγε μεν να τοποθετηθεί για το αν θα απαιτηθούν stress tests ή έλεγχοι χαρτοφυλακίου δηλώνοντας αναρμόδιος ωστόσο, επισήμανε ότι «καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι».

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Νταϊσενμπλουμ στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι, ερωτήθηκε: «υπάρχει πολύ συζήτηση σε σχέση με το τι είδους τεστ θα επιλεγεί. Το AQR ή το τυπικό στρες τεστ». Και απάντησε: «Δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή στρες τεστ. Το θέμα κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ