Έρχονται 5000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του χρόνου - Ποια ακίνητα θα βγουν στο σφυρί

Έρχονται 5000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του χρόνου - Ποια ακίνητα θα βγουν στο σφυρί
Τους ψάχνουν εξονυχιστικά αλλά τελικά δεν τους βρίσκουν! Οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αναζήτησης δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ. Είναι γεγονός ότι τρεις στους δέκα που έχουν λάβει τις προειδοποιητικές επιστολές από τις τράπεζες είναι «εξαφανισμένοι».

Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο αφού αναμένεται ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες και θα αρχίσουν να λειτουργούν όλα τα μέρη της «μηχανής». Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πάντως θα ισχύσει σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης που τοποθετεί την έναρξη πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Σεπτέμβριο.

Το όπλο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση ενώ εκτιμάται ότι και μόνο η απειλή της καταγγελίας και πολύ περισσότερο της κατάσχεσης και εκπλειστηρίασης θα φέρει μεγάλο αριθμό δανειοληπτών στα τραπεζικά καταστήματα.

Όλες οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, με το εύρος του στόχου να κυμαίνεται σε 27%-61% το 2019, από 15%- 19% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Στο τρίτο τρίμηνο του 2016, η ΤτΕ εκτιμά ότι οι λύσεις ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και δευτερευόντως οριστικής διευθέτησης αντιπροσωπεύουν πλέον μερίδιο 50,1% επί του συνόλου έναντι 39,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Χωρίς σημαντική πρόοδο παραμένει η μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκτιμώνται στο 20% του συνόλου ενώ δεν έχει κερδηθεί ούτε ο πόλεμος με όπλο τις περίφημες επιστολές ενημέρωσης-προειδοποίησης προς δανειολήπτες, καθώς υπολογίζεται ότι «αγνοείται η τύχη» των τριών στους δέκα εξ αυτών που έχουν λάβει και τις τρεις επιστολές. Για τις περιπτώσεις αυτές προετοιμάζεται μπαράζ καταγγελιών δανείων με την προσδοκία ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί που θα φοβίσουν κάποιους από αυτούς ώστε να αναζητήσουν συνεννόηση με την τράπεζα.

Πλειστηριασμοί θα γίνουν σε βάρος όσων πελατών αρνούνται τη συνεργασία ή έχουν «εξαφανιστεί» με έμφαση σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα κλιμακωθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 5.000 και άνω πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ