Η Θεά Αρτεμις ο νέος επενδυτής στην Attica Bank

Η Θεά Αρτεμις ο νέος επενδυτής στην Attica Bank
Και με την βούλα της Τράπεζας της Ελλάδος δόθηκε άδεια διαχείρισης δανείων κατά τα προβλεπόμενα στο ν. 4354/2015 σε θυγατρική της Attica Bank, βάζοντας στην τελική ευθεία τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων της τράπεζας και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της.

Η εταιρεία Θεά Αρτεμις πήρε το πράσινο φως από την ΤτΕ για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,045 δισ. ευρώ. Η εταιρεία είναι 100% θυγατρική της Attica Bank, ωστόσο στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της προβλέπεται ότι το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου θα μεταβιβαστεί σε προτιμητέο επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank, με βάση το δυσμενές σενάριο που προβλέπεται στο πρόσφατο stress test.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Balbec Capital έχει ήδη κριθεί ως προτιμητέος επενδυτής που θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας. Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου και η εξαγορά του ποσοστού 80% της εταιρείας Θεά Αρτεμις από την Ballbec Capital θα τεθεί προς έγκριση από το σώμα των μετόχων της Attica Bank, κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία έχει οριστεί για την 15η Μαΐου.

Ο προτιμητέος επενδυτής (Ballbec Capital) θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας μέσω της εταιρείας Θεά Αρτεμις, ενώ θα καταβάλει ποσό ύψους 70.000.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι εναπομείνασες κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank, όπως προβλέπει το δυσμενές σενάριο του τελευταίου κεφαλαιακού ελέγχου. Το ποσό θα προκύψει είτε μέσω ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, που θα εκδοθεί από την Attica Bank, είτε με εξαγορά του junior ομολόγου της τιτλοποίησης.

Η άδεια διαχείρισης στη Θεά Αρτεμις είναι η τρίτη κατά σειρά άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που χορηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Είχαν προηγηθεί οι άδειες στη CEPAL και στη FPS Eurobank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ