Η ρευστότητα στο τραπέζι των...τραπεζιτών

Η ρευστότητα στο τραπέζι των...τραπεζιτών
Συνάντηση με τους επικεφαλής τωμ μεγαλύτερων τραπεζών είχε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. Στη συνάντηση έγινε μία επισκόποηση της οικονομικής κατάστασης και συζητήθηκε η υλοποίηση των υποχρέωσων των πιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίες απορρέουν από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Στην συνάντηση, που συμμετείχαν οι κ.κ ( Απ. Ταμβακάκης από την Εθνική, Γ. Κωστόπουλος και Δημ. Μαντζούνης από την Alpha Bank, Τ. Χριστοσοδούλου και Νικ. Νανόπουλος από Eurobank και Μιχ. Σάλλας και Μ. Λεκάκος από την Πειραιώς, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες το οποίο οξύνεται μετά την συνεχιζόμενη απόσυρση τωνν καταθέσεων. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται περαιτέρω ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας εμφανίζουν σε ετήσια βάση μείωση της τάξεως του 2%. Kαι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο περιορισμός των πιστώσεων δυσχεραίνει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι η έντονη πιέση στη ρευστότητα που εμφανίζεται σήμερα θα αμβλυνθεί μκτά την εκταμίευση της έκτης δόσης της δανειακής σύμμβασης. Στο μεταξύ η αποδέσμευση του πακέτου των εγγύσεων ύψους 30 δις.ευρω θα δώσει μία μικρή ανάσα στις τράπεζες καθώς θα μπορέσουν έτσι να "υποκαταστήσουν" ένα μέρος της ρευστότητας που έχει χαθεί εξαιτίας της εντεινόμενης μείωσης των καταθέσεων. Εκτιμάται ότι στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου από το σύνολο των καταθέσεων "χάθηκαν" περί τα 10 δις.ευρώ. Ωστόσο κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η αποκατάσταση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας, το οποίο αποτελεί προυπόθεση για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η οικονομία.

Στην ίδια σύνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων τα οποία θα περιορίζουν το "μη λειτουργικό τους κόστος". Η σχετική υποχρέωση εμπεριέχεται ως όρος στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με τους διεθνείς δανειστές της.

ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ