Στο στόχαστρο της Γερμανίας 57 τράπεζες- Ποιες

Στο στόχαστρο της Γερμανίας 57 τράπεζες- Ποιες
Οι διωκτικές αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας διενεργούν προανακρίσεις για συνέργεια φοροδιαφυγής ενάντια σε 57 τράπεζες στην Ελβετία, στο Λιχτενστάιν, στο Λουξεμβούργο αλλά και στην Αυστρία, η οποία στο παρελθόν δεν θεωρούνταν ως μια κλασική περίπτωση κράτους με τραπεζικούς λογαριασμούς μαύρου χρήματος.

Ήδη σε δέκα περίπου περιπτώσεις, τράπεζες αποδέχτηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Προς το παρόν, το υψηλότερο πρόστιμο πλήρωσε με 37,1 εκατομμύρια ευρώ η Καντονάλμπανκ της Βασιλείας (Basler Kantonalbank) ενώ αυτό το διάστημα οι αρχές διαπραγματεύονται με μια άλλη τράπεζα πρόστιμο ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.

6 δισ. ευρώ από πρόστιμα

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είχε αρχίσει από το 2010 να αγοράζει CD με ονόματα Γερμανών πολιτών που έχουν λογαριασμούς σε ελβετικές αλλά και άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, οι τράπεζες εις βάρος των οποίων διενεργούνται προανακρίσεις, βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών επειδή το όνομά τους εμφανιζόταν συχνά σε σχέση με περιπτώσεις φοροδιαφυγής Γερμανών φορολογούμενων. Από καταθέσεις τους προέκυψε στη συνέχεια ότι οι τράπεζες συμμετείχαν στην κάλυψη της παρανομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου, από εθελοντικές αποκαλύψεις φοροφυγάδων και πρόστιμα ιδιωτών και τραπεζών, οι εφορίες εισέπραξαν τα τελευταία έξι χρόνια 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό σε όλη τη Γερμανία ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ