Ιδού πόσα χρήματα επέστρεψαν στην τράπεζα μετά τη χαλάρωση των capital controls

Ιδού πόσα χρήματα επέστρεψαν στην τράπεζα μετά τη χαλάρωση των capital controls
Υπερέβη το 1 δισ. ευρώ το ποσό που επέστρεψε στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών μετά από την τελευταία χαλάρωση των capital controls, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ εγχώριες τραπεζικές πηγές, ο ρυθμός επανόδου του ρευστού στις τράπεζες συνεχίζεται αμείωτος (στις 6 Σεπτεμβρίου, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ, το ποσό ήταν στο ύψος των άνω 800 εκατ. ευρώ), και πρόκειται κυρίως για χρήμα που ήταν «στο στρώμα».

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες αποδίδουν την επιστροφή των κεφαλαίων στο γεγονός, κατά κύριο λόγο, ότι με την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΦΕΚ Β΄ 2282/22-07-2016), μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις χωρίς το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα όσοι καταθέτουν «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες.

Δευτερευόντως, θετικά επενεργεί και το ότι, με την ίδια απόφαση, επιτράπηκαν η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, καθώς και η πρόωρη (μερική ή ολική) των δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα.

Ιδιαίτερο σημαντικό, σύμφωνα με τους ίδιους εγχώριους τραπεζικούς κύκλους, είναι το γεγονός ότι σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία και βρίσκεται πλέον στο «κατώφλι» της ανάκαμψης. Κάτι που, σε συνδυασμό με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αναμένεται να ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους, θα δώσει το «πράσινο φως» για την έλευση στη χώρα μεγάλων επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ