Η ΕΚΤ θα δέχεται πάλι ελληνικά ομόλογα για ρευστότητα στις τράπεζες

Η ΕΚΤ θα δέχεται πάλι ελληνικά ομόλογα για ρευστότητα στις τράπεζες
Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται να αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη ρευστότητα που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει το θέμα στη συνεδρίασή του στο τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, με θετική διάθεση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Τούτο σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τις αρχές του 2015.

Πρόκειται για το περίφημο waiver, ήτοι την κατ΄εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρευστότητα περίπου 25 δις ευρώ από τον ELA στους μηχανισμούς της ΕΚΤ απευθείας.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα γλιτώσουν τόκους, που σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η ρευστότητα χορηγείται από τον ELA με υψηλότερα επιτόκια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ