Bloomberg: Aνεβαίνει ο πήχης των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Bloomberg: Aνεβαίνει ο πήχης των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ελληνικές τράπεζες
O εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ ο SSM (Single Supervisory Mechanism), ο οποίος έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των stress tests, φαίνεται ότι προωθεί την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με ελληνική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloombergl,εφόσον τελικώς οριστικοποιηθεί, μια που προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί από την ΕΚΤ οι όροι διεξαγωγής των stress tests, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και σε μεγαλύτερη "ζημιά" για τους υφιστάμενους μετόχους.

Αναλυτικότερα, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) στο 9,5% όσον αφορά στο βασικό σενάριο, και στο 8% όσον αφορά στο δυσμενές. Σημειώνεται ότι στα περσυνά, πανευρωπαϊκά stress tests, το όριο ήταν στο 8% και 5,5% αντίστοιχα.

Η αυστηροποίηση των κανονισμών ενδεχομένως να συνεπάγεται την ανάγκη άντλησης περισσότερων κεφαλαίων από τους μετόχους και τους ομολογιούχους των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών ελέγχων αναμένεται να γίνουν γνωστά στα τέλη του Οκτωβρίου.

Πηγή: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ