Η Fed έριξε το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη

Η Fed έριξε το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποφάσισε να διατηρήσει τα επικόκιά της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μια απόφαση που πυροδότησε κλίμα προσδοκιών για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ.

Με επιφύλαξη για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, η Fed διατήρησε το εύρος του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 0-0,25%, κρατώντας αμετάβλητο το κόστος δανεισμού των τραπεζών.

Η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σηματοδότησε αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και του πληθωρισμού απομακρύνοντας τους επενδυτές από τα ριψοκίνδυνα assets – όπως οι μετοχές – και στρέφοντάς τους προς πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως θεωρούνται τα κρατικά ομόλογα. Αποτέλεσμα τούτου, η βουτιά στα χρηματιστήρια και η άνοδος των ομολόγων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση της Fed μπορεί να "αναγκάσει” σε περισσότερη ποσοτική χαλάρωση την ΕΚΤ. Ο Ken Wattret, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών αγορών της BNP Paribas, δήλωσε μάλιστα πως η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση πριν το τέλος του χρόνου, πιθανόν με την μορφή επέκταση του QE ή αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου βάσης bund σημειώνει βουτιά 15,65% στο 0,665% αυτή την ώρα έναντι 0,786% που έκλεισε χθες. Σημαντική πτώση της τάξης του 12,6% και για το ισπανικό 10ετές στο 0,955%.

Στο ίδιο μήκος κύματος – αν και με μικρότερη μεταβολή - κινούνται και οι ελληνικές αποδόσεις με αυτή του 10ετούς να σημειώνει πτώση 1,81% στο 8,149%.

Αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση καταγράφεται και στα ομόλογα της υπόλοιπης ευρωζώνης, με αυτή του δεκαετούς ιρλανδικού τίτλου να υποχωρεί κατά 9,71% στο 1,264%, του ιταλικού να σημειώνει πτώση 6,97% στο 1,774%, του πορτογαλικού να χάνει 5,91% στο 2,531%. Έντονα πτωτικά κατά 7,10% κινείται και το ισπανικό 10ετές διαμορφούμενο στο 1,949%.