Reuters: Τα capital controls θα διαρκέσουν για αρκετούς μήνες ακόμη

H αποκατάσταση των ελληνικών τραπεζών θέτει ένα δύσκολο ερώτημα, επισημαίνει το δημοσίευμα: Πρέπει η Ευρωζώνη να ζητήσει από τους ομολογιούχους ή τους μεγαλοκαταθέτες να επωμιστούν μέρος των απωλειών ή μήπως πρέπει ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των τραπεζών να προστεθεί στο ελληνικό χρέος;
Ο χρόνος πάντως περνάει εις βάρος των τραπεζών. "Οι τράπεζες είναι σε βαθιά κατάψυξη και η οικονομία αποδυναμώνεται", υποστηρίζει ένα αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Το πάγωμα των μετρητών είναι απίθανο να ξεπαγώσει σύντομα, παρόλο που τα capital controls μπορεί να χαλαρώσουν λίγο, όπως π.χ. έγινε την Παρασκευή».
Άλλωστε ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν είπε ότι «η άρση των περιορισμών μπορεί να γίνει μόνο όταν οι τράπεζες είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες».
Σύμφωνα με το Reutres, οι Ελληνες αξιωματούχοι φοβούνται καθοδικό σπιράλ για την οικονομία και για το λόγο αυτό επιθυμούν άμεσα την εκταμίευση 10 δισ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των τραπεζών «Tα σχέδια αναδιάρθρωσης τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) δεν ήταν ικανοποιητικά για τα κριτήρια της ΕΚΤ πέρυσι, ενώ η κατάσταση σήμερα είναι δραματικά χειρότερη».
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία δε φαίνεται να αποκλείει ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων για όσους έχουν πάνω από 100.000 ευρώ. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 20 δισ. ευρώ τέτοιων καταθέσεων, σε αντίθεση με τα 3 δισ. ομολόγων των τραπεζών που προηγούνται στη διαδικασία του bail in.
H ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο με το επιχείρημα ότι πρόκειται για χρήματα μικρών επιχειρήσεων και όχι κάποιων πλουσίων φυσικών προσώπων. «Δεν πρόκειται όπως την Κύπρο, όπου έλεγες ότι είναι απλά λεφτά Ρώσων ολιγαρχών» λέει ένας δικηγόρος με γνώση του ζητήματος.