«Ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες δίνει η ΕΚΤ

«Ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες δίνει η ΕΚΤ
Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Με την ελληνική Βουλή να έχει ψηφίσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων,η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα που χορηγεί, μέσω του μηχανισμού ELA, στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε πως η σημερινή απόφαση για την αύξηση του ELA είναι συμμετρική προς την απόφαση που είχε ληφθεί προηγουμένως για πάγωμα της έκτακτης χρηματοδότησης.

Ο ELA θα αυξηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης, θα συνεχίσουμε την παροχή ρευστότητας, εξήγησε ο κ. Ντράγκι, ενώ διευκρίνησε απαντώντας σε ερώτηση, ότι η ΕΚΤ δεν αποφασίζει ποια χώρα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Σέλινγκ:Η ΕΚΤ θα πάρει τις σωστές αποφάσεις της για την Ελλάδα

"Ακούμε από κύκλους της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ότι αυτό πρόκειται να συμβεί", σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, απαντώντας σε ερώτηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, εάν το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσει στη συνεδρίασή του σήμερα το απόγευμα για μια παράταση των έκτακτων δανείων προς την Ελλάδα ώστε να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να έχουν ρευστότητα σε κάποιο βαθμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι από την ΕΚΤ επιβεβαιώθηκε πως και εκεί αναγνωρίζουν το γεγονός ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή και αυτό, κατά την άποψή του, "είναι καλό σημάδι ότι η ΕΚΤ μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις της".

Αμετάβλητο στο 0,05% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Στα ιστορικά χαμηλά του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακού δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,2%, απόφασηαναμενόμενη για την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Πλέον τα βλέμματα των αγορών στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη κρίνεται κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ