Τι σημαίνει το δημοψήφισμα για τις τράπεζες και τις καταθέσεις μας – όλα τα σενάρια

Τι σημαίνει το δημοψήφισμα για τις τράπεζες και τις καταθέσεις μας – όλα τα σενάρια
Θα παραταθεί η δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα; Τι θα αποφασίσει το σημερινό Eurogroup; Ποια στάση θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Τι θα γίνει με τα ATM και τις καταθέσεις μας; Όλα τα σενάρια στις κρίσιμες ώρες.

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup –όπου σε μεγάλο βαθμό θα αποσαφηνιστεί ποια στάση θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εξαγγελία δημοψηφίσματος- αλλά και την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξαρτηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τις τράπεζες. Δύο σενάρια φαίνεται να βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι. Το ένα είναι να υιοθετηθεί η ελληνική πρόταση για ολιγοήμερη παράταση της δανειακής σύμβασης. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε «πρόγραμμα» και την επόμενη εβδομάδα κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ μέσω του ELA. To 2ο σενάριο –και το πιο δυσμενές- είναι να λήξει η δανειακή σύμβαση στο τέλος του μήνα κάτι που ενδεχομένως να οδηγεί σε ολιγοήμερο κλείσιμο των τραπεζών αλλά και επιβολή περιοριστικών μέτρων στις αναλήψεις από τα ATMs (capital control)

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις εξελίξεις θα επηρεάσουν με τη στάση τους και οι ίδιοι οι καταθέτες. Ακόμη και αν επικρατήσει το θετικό σενάριο, δηλαδή να αποφασιστεί η παράταση του προγράμματος όπως έχει ζητήσει από χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και η συνέχιση της χρηματοδότησης, ενδεχόμενο “bank run” τη Δευτέρα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή σκηνικού. Ήδη, οι ελληνικές τράπεζες είναι «ανοικτές» περίπου κατά 125 δισεκατομμύρια ευρώ απέναντι στην ΕΚΤ με τα περίπου 88-89 δισεκατομμύρια ευρώ να προέρχονται από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (σ.σ ακριβείς πληροφορίες για το ύψος της έκθεσης στο ELA δεν υπάρχουν καθώς τα ποσά των στηρίξεων των τελευταίων ημερών δεν έγινα γνωστά). Το ποσό που μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες μέσω του ELΑ δεν είναι απεριόριστο αλλά εξαρτάται και από τα αποθεματικά τους.

Οι πρώτες ενδείξεις για το τι πρόκειται να συμβεί με τις τράπεζες αναμένεται να υπάρξουν κατά τη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης των συζητήσεων με αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών, αυτόματα αναμένεται να διακοπεί και η λειτουργία του χρηματιστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ