Καμπανάκι» για τις ελληνικές τράπεζες από Moody's

Καμπανάκι» για τις ελληνικές τράπεζες από Moody's
Αρνητικές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «βλέπει» ο οίκος Moody's, ο οποίος σε σημερινό του report τονίζει ότι αρνητικό outlook κυρίως αντανακλά την οξεία επιδείνωση της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (ή το 18% των συνολικών καταθέσεων).

Τονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και "παγώματος" των καταθέσεων.

Στο αρνητικό outlook για τις τράπεζες, ο οίκος λαμβάνει υπόψη επίσης και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Το πισωγύρισμα στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των "κόκκινων" δανείων και επιδείνωση των κεφαλαιακών "μαξιλαριών", τονίζει ο οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ