ΒοΕ: Χωρίς σενάριο Grexit τα "τεστ αντοχής" των βρετανικών τραπεζών

ΒοΕ: Χωρίς σενάριο Grexit τα "τεστ αντοχής" των βρετανικών τραπεζών
Τα κυριότερα σημεία των στρες τεστ που θα επιβληθούν στις βρετανικές τράπεζες παρουσίασε η Τράπεζα της Αγγλίας, τα οποία όπως αναφέρει η τράπεζα δεν θα περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο του Grexit.

Σύμφωνα με τα τα τεστ αντοχής που παρουσίασε η Τράπεζα της Αγγλίας, το δυσμενέστερο σενάριο περιλαμβάνει το ρίσκο κατάρρευσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, το ενδεχόμενο βαθιάς ύφεσης στην Ευρωζώνη αλλά και την κρίση ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές.

Ωστόσο, εκτός των σεναρίων βρίσκεται το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας εξηγούν πως ο κίνδυνος Grexit αφορά περισσότερο τον άμεσο σχεδιασμό των τραπεζών και όχι τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, «ενώ πολλοί πιστεύουν επίσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης περιλαμβάνεται στο σενάριο βαθιάς οικονομικής ύφεσης» μεταδίδουν οι Financial Times.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο χρόνο, τα στρες τεστ της Τράπεζας της Αγγλίαςείχαν επικεντρωθεί στον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων της Βρετανίας. Φέτος ωστόσο, εξετάζεται «η αντοχή του βρετανικού τραπεζικού συστήματος έναντι ενός εξωτερικού σοκ».

Σημειώνεται ότι μερικές από τις τράπεζες που θα λάβουν μέρος στα stress tests είναι οι Barclays, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, Santander UK και Nationwide.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ