Αποκάλυψη: Ελληνικό δικαστήριο δικαιώνει δανειολήπτη με δάνειο σε ελβετικό φράγκο

Αποκάλυψη: Ελληνικό δικαστήριο δικαιώνει δανειολήπτη με δάνειο σε ελβετικό φράγκο
Απόφαση μεγάλης σημασίας είναι αυτή που εξέδωσε το πρωτοδικείο της Ξάνθης και η οποία αφορά στους δανειολήπτες που πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Πλέον οι δεκάδες χιλιάδες που δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα βρίσκουν «σύμμαχο» και εντός Ελλάδας. Στο πλευρό τους, έχει εδώ και καιρό ταχθεί και η Ευρώπη με ανάλογη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το fpress.gr έχει παρακολουθήσει από κοντά την υπόθεση με τα δάνεια σε ελβτετικό φράγκο. Κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να θυμηθείτε και την απόφαση που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Χιλιάδες ευρώ μπορούν να γλιτώσουν οι Ελληνες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.Ελληνικό δικαστήριο αποφάνθηκε, πως η πληρωμή των δόσεων στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να γίνεται με βάση την ισοτιμία που ίσχυε την μέρα εκταμίευσης του δανείου.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι 65.000 και πλέον δανειολήπτες που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μπορούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να δικαιωθούν.Μέχρι τώρα, οι δόσεις των δανείων τους υπολογίζονται με βάση την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ- ελβετικού φράγκου. Η ενίσχυση του ελβετικού νομίσματος τα τελευταία χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα τα υπόλοιπα των δανείων τους να αυξάνονται αντί να μειώνονται, παρότι τα νοικοκυριά πληρώνουν τις δόσεις τους, οι οποίες μάλιστα είναι αυξημένες, αφού έχει αυξηθεί το υπόλοιπο της οφειλής τους.

Πολλά δε, από αυτά τα νοικοκυριά λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τις δόσεις τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με διαταγές πληρωμών και κατασχέσεις.

Την περασμένη Παρασκευή 6 Ιουνίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης με την υπ΄αριθμ. 23/2014 απόφαση του, αποφάνθηκε για ατομική αγωγή δανειολήπτη και συγκεκριμένα έκρινε καταχρηστικό και άκυρο, τον όρο της δανειακής σύμβασης δανείου, με τον οποίο ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα καταβολής.
Αποτέλεσμα αυτών είναι πλέον οι καταβολές που πραγματοποιεί οφειλέτης σε ευρώ, να πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου (π.χ. την ισοτιμία του 2007).

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με την απόφαση «απεγκλωβίζονται δανειολήπτες που ενώ επί σειρά ετών αποπλήρωναν κανονικά το δάνειο τους, βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες μετά από χρόνια τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα από όσα είχαν πάρει στην αρχή. Και αποτελεί σταθμό για πλήθος πολιτών που έλαβαν δάνεια σε ελβετικά φράγκα, αφού επέλυσε ένα μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και νομικό πρόβλημα».

Ακόμα ο σύλλογος υπογραμμίζει πως πλέον οργανώνει συλλογικές προσφυγές ανά τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ