Η επόμενη ημέρα της Alpha Bank– Το μέρισμα, η εθελουσία και τα σενάρια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης

 Η επόμενη ημέρα της Alpha Bank– Το μέρισμα, η εθελουσία και τα σενάρια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης
Η σημερινή ημέρα βρίσκει την AlphaBankνα έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο. Τι προβλέπει για την διανομή μερίσματος; Την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των «ιδιωτών» στο μετοχικό κεφάλαιο; Τον αριθμό των εργαζομένων;

Της Έφης Καραγεώργου.

Άφησε χθες το τιμόνι της AlphaBank, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, την οποία υπηρέτησε επί 5 δεκαετίες και την ανέδειξε ως μία από τις ισχυρότερες ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Ο ίδιος σπούδασε ναυπηγός στο King's College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας, και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην τράπεζα το 1963 -τότε ονομαζόταν Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως- σε ηλικία 25 ετών.

Στα 35 του ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας και την απογείωσε.

Σήμερα στα 76 του ο κ. Κωστόπουλος αποφάσισε να αποσυρθεί, ενώ καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου θα αναλάβει ο οικονομολόγος κ. Βασίλης Ράπανος.

Η αποχώρηση του μακροβιότερου Ελληνα τραπεζίτη είναι ιστορικής σημασίας. Και όπως εκτιμά η τραπεζική αγορά «αποχωρεί επειδή θεωρεί ότι πέρασαν οι δυσκολίες που απείλησαν ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης».

Εξάλλου ο κ. Κωστόπουλος μόνο τυχαία δεν έχει τον χαρακτηρισμό του «καπετάνιου». Ως δεινός ιστιοπλόος κατάφερε να οδηγήσει σε ήρεμα νερά την AlphaBank, περνώντας την με ασφάλεια μέσα από την καταιγίδα της κρίσης.

Παρά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της, η AlphaΒankσυνεχίζει την πορεία της και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της που είναι: Η άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών και του χαρτοφυλακίου της Εμπορικής Τράπεζας.

Εχέγγυο για την επιτυχία είναι η διατήρηση της βασικής διοικητικής ομάδας, που απαρτίζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτριο Μαντζούνη και τους γενικούς διευθυντές Σπύρο Φιλάρετο, Αρτέμη Θεοδωρίδης και Γιώργο Αρώνη. Παράλληλα χθες στο ΔΣ εντάχθηκαν ως μη εκτελεστικά μέλη δύο εκπρόσωποι της Paramount Services Holdings, που ανήκει στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του διεθνή επενδυτή για τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στα άμεσα σχέδια της Alpha Bank είναι η έκδοση ομολόγου για άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά, προκειμένου να στηρίξει χρηματοδοτώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα εκτιμάται ότι η τιμολόγηση του ομολόγου της AlphaBankθα είναι χαμηλότερη και από το 4%.

Επίσης όπως ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, έχει μηδενίσει τη χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), ενώ μείωσε κατά 1,5 δις. ευρώ τη συνολική χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες και πλέον το σχετικό ποσό ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ.

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, είναι επίσης το θέμα που απασχολεί τη διοίκηση της, με δεδομένο ότι στις 10 Ιουνίου ξεκινά η δεύτερη περίοδος άσκησης των warrants από τους κατόχους της τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει ποσοστό 69,90% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Σημειώνουμε, ότι μετά την πρόσφατη αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που κατείχε το ελληνικό δημόσιο, ύψους 940 εκατ. ευρώ, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα σχέδια της τράπεζας είναι και η ανακοίνωση προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ