Προβόπουλος (ΤτΕ): Στο χέρι του πρωθυπουργού αν θα ανανεώσει τη θητεία μου

Προβόπουλος (ΤτΕ): Στο χέρι του πρωθυπουργού αν θα ανανεώσει τη θητεία μου
Ο δρόμος για την έκδοση ελληνικών ομολόγων είναι ανοιχτός μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβλέπει επίσης κορύφωση στα κόκκινα δάνεια στα τέλη του 2014.  


«Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις αγορές μετά την τελευταία άσκηση των stress tests διευκολύνει τη διαδικασία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Προβόπουλος.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις αναφορικά με τη Eurobank, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των πιθανών anchor investors πλησιάζουν σε ολοκλήρωση, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ετοιμάζεται για το private placement στα μέσα του επόμενου μήνα. «Από το τρίτο τρίμηνο του 2013 και ύστερα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές. Οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Αξιολογώντας τις πληροφορίες που έχουμε, είμαστε θετικά διακείμενοι στην έγκριση των υποψήφιων μετόχων».
Επίσης, ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν στα τέλη του 2014. «Όπως φαίνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών θα κορυφωθούν το δεύτερο μισό του 2014, υπό την προϋπόθεση πως η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις μας - με το ΑΕΠ να σημειώνει ήπια αύξηση φέτος, την πρώτη αύξηση εδώ και έξι χρόνια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν μόλις οριακά, στο 31,7%, στο τέλος του 2013».
Επεσήμανε ότι η επόμενη πρόκληση για το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα θα είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη. «Οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να στηρίξουν τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας στην παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων, που θα ενισχύσουν τις καθαρές εξαγωγές και θα βοηθήσουν στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης» ανέφερε. Συμπλήρωσε πως όσον αφορά την Ελλάδα περιμένει θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης από την επόμενη χρονιά.
Ερωτηθείς για τα stress tests που θα διενεργηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε: «Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά πτυχές της μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιηθεί στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής άσκησης, πιστεύω πως η δική μας υπήρξε πολύ συντηρητική και παρέχει στις ελληνικές τράπεζες μαξιλάρια ασφαλείας, που θα καλύψουν όλα τα ενδεχόμενα. Αρκετοί οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι εξέδωσαν ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι εκτιμήσεις τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες είναι κοντά στις δικές μας. Πράγματι, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν ήδη καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Το ποσό που αντλήθηκε υπερβαίνει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και θα καλύψει και τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου, μειώνοντας έτσι την κρατική βοήθεια αλλά και τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις του Δημοσίου. Οι ελληνικές τράπεζες αυτήν τη στιγμή είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία της άσκησής μας. Στις εξελίξεις αυτές περιλαμβάνονται: Η έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς 3ετούς ομολόγου, η οποία υπερκαλύφθηκε έξι φορές. Το 90% των εγγραφών προήλθε από το εξωτερικό. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank άντλησαν συνολικά ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Τα spreads έχουν πέσει δραστικά και οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών -συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών- κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.
Ερωτηθείς, τέλος, για το δικό του μέλλον, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: «Η πορεία και η απόδοσή μου είναι στη διάθεση καθενός να τις κρίνει. Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού της Ελλάδας να αποφασίσει εάν θα ανανεώσει τη θητεία μου» (λήγει τον Ιούνιο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ