Καρφιά Προβόπουλου σε Λάτση

Καρφιά Προβόπουλου σε Λάτση
Φωτιές ανάβει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση που τήρησε ο Σπύρος Λάτσης στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.


Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του ομίλου Λάτση από την Eurobank χωρίς να έχει ενισχύσει την τράπεζα, ο κ.Προβόπουλος αναφέρει «είναι γεγονός ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το δημόσιο. Δεν υπήρχε νομική υποχρέωση, αλλά για λόγους δεοντολογίας θα περίμενε κανείς ο βασικός μέτοχος να έχει πιο ενεργό ρόλο. Ωστόσο το εγχείρημα συγχώνευσης με την Εθνική, που τελικά δεν ευδοκίμησε, περιέπλεξε την υπόθεση και δίνει ίσως την εξήγηση».

Η απάντηση Προβόπουλου σε μια τέτοια χρονική στιγμή και λίγο πριν τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank προκαλεί ερωτήματα δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο συγχώνευσης της τράπεζας με την Εθνική.
Η συνέτευξη όμως του διοικητή της ΤτΕ απαντά και σωρεία άλλων ερωτημάτων που έθεσε η τελευταία ανακοίνωση του ομίλου Λάτση αλλά και για την υπόθεση της Proton.
Σε ότι αφορά στη μεγέθυνση του ομίλου Πειραιώς, ο κ.Προβόπουλος δηλώνει: «Η τράπεζα Πειραιώς απέκτησε είτε ιδιωτικές τράπεζες, όπως τη Γενική και τη Μillenium, είτε κρατικές τράπεζες υπό εξυγίανση, όπως η ΑΤΕ, για τις οποίες ουδείς άλλος εκδήλωσε ενδιαφέρον. Απέκτησε αργότερα και τις κυπριακές τράπεζες, όπου επίσης καμιά συστημική τράπεζα δεν κατέθεσε προσφορά. Το γιατί οι άλλες τράπεζες δεν ενδιαφέρθηκαν είναι ζήτημα που άπτεται του σχεδιασμού τους».
Για την Proton ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι εφάρμοσε αυστηρά το νόμο και πως τόσο η υπόθεση αυτή όσο και εκείνη του ομίλου Ασπίς είχαν την κατάληξη που είχαν λόγω των ενεργειών της ΤτΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ