Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στόχος να γίνουμε η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα

Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στόχος να γίνουμε η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα

Χτύπησε το καμπανάκι στο ΧΑ

Για μία από τις πιο σημαντικές ημέρες των τελευταίων ετών μίλησε ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς, ο οποίος με αφορμή την ολοκλήρωση του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα, σήμανε την έναρξη της σημερινής (11/3) συνεδρίασης στο χρηματιστήριο Αθηνών.

«Είναι μία σημαντική ημέρα και για την τράπεζα και για το ΧΑ λόγω του όγκου των μετοχών – αλλά και για την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά, κανοντας λόγο για μια καινουργια ημέρα που επιτρεπει στην τραπεζα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Όπως ανέφερε ο Μεγάλου, υλοποιείται σταδιακά το σχέδιο η Πειραιώς να πρωταγωνιστήσει και να είναι η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα. και να πρωταγωνιστησει στο μέλλον και στην Ευρώπη, στηριζοντας, ταυτοχρονα, και την κοινωνία.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σήμερα η τράπεζα δεν αλλάζει απλώς σελίδα. Αλλάζει βιβλίο. Είναι μια αλλαγή συγχρόνως για το χρηματιστήριο και για την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, μίλησε για την έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής της Ελλάδας και του έργου του ΤΧΣ στην ανάδειξη του τραπεζικού συστήματος. Η ποιότητα των επενδυτών είναι ο στόχος όλων μας, πρόσθεσε, ώστε να γίνουμε ισότιμοι της παγκόσμια κοινότητας. Η επιτυχία της Πειραιώς, και λίγο νωρίτερα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αποδεικνύει τις δυνατότητες του ΧΑ, πρόσθεσε ο κ. Κοντόπουλος.

Ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, επιβεβαίωσε ότι σήμερα είναι σημαντική ημέρα για την ανταγωνιστική και επενδυτικά ελκυστική ευρωπαϊκά, Πειραιώς. «Η επιτυχία δεν έχει προηγούμενο, ακόμη και διεθνώς», δήλωσε, αναφερόμενος ότι μια δευτερογενής συναλλαγή με τόσο μεγάλη υπερκάλυψη και με υπερτίμημα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Τέλος, η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου, μίλησε για την επιτυχία του εγχειρήματος της Πειραιώς και του ΤΧΣ, η οποία αποδεικνύει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική κεφαλαιαγορά. «Είναι σημείο σταθμός η σημερινή μέρα. Και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι στην αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς», ανέφερε.

Η επόμενη μέρα

Η χρηματιστηριακή κοινότητα και όχι μόνο περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση των μετοχών της τράπεζας και που ακριβώς «θα καθίσει η μπίλια». Το μικρό premium, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι δημιουργεί ένα ανοδικό μομέντουμ, το οποίο βεβαίως μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Κύκλοι του ΤΧΣ επισημαίνουν πως η αποεπένδυση από την Πειραιώς είναι η μόνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που πέτυχε να προσελκύσει ένα premium, αφού όλες οι άλλες διατέθηκαν με discount.

Θεωρείται δεδομένο πάντως πως οι αλλαγές στις σταθμίσεις της Πειραιώς θα φέρουν σημαντικές εισροές στη μετοχή το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της προσφοράς μετοχών προχώρησε σε αλλαγή του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) από 55% σε 82% σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της εταιρείας συμμετέχουν.

Αντίστοιχες αλλαγές είχαμε και στους δείκτες του FTSE Russell, μετά την ολοκλήρωση της μετοχικής αλλαγής στην Πειραιώς, με αύξηση της στάθμισης. Η αλλαγή, σύμφωνα με τον οίκο FTSE Russell, θα ισχύσει από τις 18 Μαρτίου, με τη στάθμιση της Πειραιώς να αυξάνεται από 54,3% στο 81,3%, με ίδιο συνολικό αριθμό μετοχών 1.249.995.345. Η αλλαγή ισχύει για τους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, οι αλλαγές στις σταθμίσεις της Πειραιώς θα φέρουν σημαντικές εισροές στη μετοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ