«Ανάσα» για τους δανειολήπτες στεγαστικών – Δωδεκάμηνη παράταση του πλαφόν από τις τράπεζες

«Ανάσα» για τους δανειολήπτες στεγαστικών – Δωδεκάμηνη παράταση του πλαφόν από τις τράπεζες

Οι μηνιαίες δόσεις παραμένουν σταθερές από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ενεργοποίηση του σχετικού προγράμματος προστασίας από τις τράπεζες.

προστατευμένοιαπέναντι στα αυξημένα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν οι Έλληνες δανειολήπτες, μετά την απόφαση να «παγώσουν», για ακόμη έναν χρόνο, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων, κυμαινόμενου επιτοκίου. Το όριο θεσπίστηκε από τις τράπεζες το 2023, και θα παραμείνει σε ισχύ έως την Άνοιξη του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου, οι μηνιαίες δόσεις παραμένουν σταθερές από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ενεργοποίηση του σχετικού προγράμματος προστασίας από τις τράπεζες.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί πέρυσι, λόγω των επιθετικών αυξήσεων στους δείκτες της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

12μηνη παράταση

Το πρόγραμμα είχε αρχική διάρκεια 12 μήνες, έληγε δηλαδή εφέτος το Μάιο. Ωστόσο, επειδή τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν ακόμη στα ιστορικά υψηλά τους και ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων εκτιμάται ότι δεν θα ανοίξει πριν από τον Ιούνιο, οι τράπεζες αποφάσισαν να παρατείνουν το πρόγραμμα για ακόμα έναν χρόνο.

Η Αlpha Bank προχωρά στην παράταση του Προγράμματος Ανταμοιβής για Συνεπείς Δανειολήπτες Στεγαστικών Δανείων μέχρι και την 30ή Απριλίου 2025.

Στο Πρόγραμμα, το οποίο ισχύει για όλα τα νομίσματα χορήγησης, εντάσσονται αυτόματα όλοι οι ιδιώτες πελάτες Στεγαστικών Δανείων Κυμαινόμενου Επιτοκίου, τα οποία έχουν εκταμιευθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 και δεν εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Προγράμματος Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την Alpha Bank, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου.

Η Eurobank ανακοίνωσε την παράταση του Προγράμματος Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων για άλλους 12 μήνες, με τους ιδίους όρους όπως αναλυτικά περιγράφονταν στην ανακοίνωση της 11ης Απριλίου 2023

Ειδικότερα, ανάλογα με τα επιτόκια βάσης και το νόμισμα του δανείου, τα επιτόκια του Προγράμματος που συνεχίζουν να ισχύουν, έχουν ως εξής:

Δάνεια σε Ευρώ

EURIBOR 1 μηνός 2,70%

EURIBOR 3 μηνών 2,85%

Επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) 3,30%

Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο

Επιτόκιο SARON[1] 1,20%

[1] Από το διατραπεζικό επιτόκιο SARON (Swiss Average Rate Overnight) υπολογιστικά προκύπτουν τα αντίστοιχα LIBOR για το Ελβετικό Φράγκο.

Ποια δάνεια αφορά

Με βάση τους αρχικούς του όρους, στο πρόγραμμα στήριξης εντάσσονται αυτόματα όλα τα ακόλουθα δάνεια:

  • Εχουν εκταμιευθεί έως το τέλος του 2022.
  • Είναι συνδεδεμένα με ευρωπαϊκούς δείκτες (euribor, ΕΚΤ, saron).
  • Ρυθμισμένα ή μη δεν θα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 2/5/23.
  • Το πλαφόν στη δόση θα ισχύει για επιπλέον 12 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια δεν θα εμφανίσουν σε αυτό το διάστημα καθυστέρηση. Δηλαδή θα ισχύει για τις δόσεις που θα πληρωθούν έως και το Μάιο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ