Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει πιο δύσκολα προβλήματα από ό,τι η Fed

Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει πιο δύσκολα προβλήματα από ό,τι η Fed

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, επιβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ των μικρών βημάτων των 25 μονάδων βάσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει δυσκολότερες προκλήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βλέπει την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει πιο δύσκολα προβλήματα από ό,τι η Fed», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, αναφερόμενος στον κατακερματισμό του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης και στην κληρονομιά της κρίσης δημόσιου χρέους της περιοχής.

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, επιβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ των μικρών βημάτων των 25 μονάδων βάσης και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο – αλλά όχι αργότερα, λέγοντας ότι «ο ρεαλισμός και η σταδιακότητα πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατευθύνονται προς τον Ιούνιο ως το σημείο εκκίνησης για να αρχίσει η απεμπλοκή της ιστορικής περιόδου νομισματικής χαλάρωσης. Ενώ μια μειοψηφία θέλει η χαλάρωση να ξεκινήσει νωρίτερα, οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοί τους προτιμούν να περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ώστε να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2%.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Στουρνάρας στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι «πολύ πιθανό» να είναι κοντά στο στόχο της ΕΚΤ το φθινόπωρο. «Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια, γεγονός που υποδηλώνει μια ήπια προσγείωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ