Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων

Στουρνάρας:  Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων

Πρέπει να δει πληθωρισμό κάτω του 3% έως τα μέσα του 2024

Η ΕΚΤ πρέπει να δει τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται κάτω από το 3% έως τα μέσα του 2024 προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, υπογραμμίζει στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο. «Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να είναι σταθερά κάτω από το 3% μέχρι τα μέσα του έτους προτού μειώσουμε τα επιτόκια», πρόσθεσε, με το Reuters να σημειώνει ότι οι εν λόγω παρατηρήσεις προέρχονται από ένα δηλωμένο «περιστέρι» της νομισματικής πολιτικής.

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα την αποσύνδεση μεταξύ ΕΚΤ και επενδυτών, με τους τελευταίους να αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Απρίλιο ή ακόμη και τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια προοπτική έχει απορριφθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Άλλοι σημαντικοί δείκτες πέραν των τιμών

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στο 2,8% αυτό το τρίμηνο, 2,9% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους και 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Κατά την ίδια συνέντευξη ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε επίσης ότι εκτός από τις τιμές, πρέπει και «το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τα μοναδιαία κέρδη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να δείχνουν ότι [ο πληθωρισμός] θα επιστρέψει στο 2%».

«Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη συνολική κατάσταση της οικονομίας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, Bostjan Vasle, ο οποίος δήλωσε επίσης στο Reuters ότι η ΕΚΤ πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη για να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της για τα επιτόκια και ότι τα στοιχήματα της αγοράς για επικείμενες μειώσεις είναι πρόωρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ