Goldman Sachs: Νωρίτερα και γρηγορότερα οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed

Goldman Sachs: Νωρίτερα και γρηγορότερα οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η Fed θα σταματήσει τη νομισματική χαλάρωση όταν το βασικό επιτόκιό της φτάσει στο 3,25% με 3,5%, από 5,25% με 5,5% που είναι σήμερα

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους για τις κινήσεις της Federal Reserve προχωρούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, καθώς πλέον περιμένουν συνεχιζόμενες μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

Οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου προβλέπουν ότι ο δείκτης δομικού πληθωρισμού, τον οποίο παρακολουθεί η Fed, γιατί εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα επιβραδύνει στο 2,1% έως τα τέλη του επόμενου έτους, πρακτικά επιτυγχάνοντας τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για 2%.

«Λόγω της γρηγορότερης επιστροφής στον στόχο, τώρα περιμένουμε ότι η FOMC θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα και γρηγορότερα», σημειώνουν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στην νομισματική επιτροπή της Fed.

Η Goldman περιμένει τώρα μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, με περαιτέρω κινήσεις σε τριμηνιαία βάση. Προηγουμένως, προέβλεπε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινούσαν το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η Fed θα σταματήσει τη νομισματική χαλάρωση όταν το βασικό επιτόκιό της φτάσει στο 3,25% με 3,5%, από 5,25% με 5,5% που είναι σήμερα.

Την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι της Fed έδωσαν σήμα για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Όπως είπε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, η μείωση των επιτοκίων είναι κάτι που «αρχίζει να μπαίνει στο κάδρο και είναι ξεκάθαρα ένα θέμα συζήτησης έξω στον κόσμο και επίσης ένα θέμα συζήτησης στην συνεδρίασή μας σήμερα».

«Η FOMC έδωσε ένα χαλαρό (dovish) μήνυμα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αλλά έχουμε μάθει περισσότερα για τις προοπτικές του πληθωρισμού σήμερα παρά για την αντίδραση της FOMC», σημείωσαν οι αναλυτές της Goldman, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο επενδυτικός οίκος επικαλέστηκε τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν τον ρυθμό αύξησης να επιβραδύνεται κάτω από το 1% τον Νοέμβριο. Σε συνδυασμό με τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των στοιχείων των περασμένων μηνών, το αποτέλεσμα είναι ένας ηπιότερος ρυθμός αύξησης του δομικού πληθωρισμού, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ