Barclays: Σχεδιάζει περικοπές 1,25 δισ. δολ. και 2.000 θέσεων εργασίας

 Barclays: Σχεδιάζει περικοπές 1,25 δισ. δολ. και 2.000 θέσεων εργασίας


Η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών θέσεων εργασίας στην Barclays Execution Services

 

Η Barclays επεξεργάζεται σχέδια για εξοικονόμηση έως και 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια), η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περικοπή έως και 2.000 θέσεων εργασίας, κυρίως στο back office της βρετανικής τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι διευθυντές της Barclays, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο C.S. Venkatakrishnan, ο οποίος είναι γνωστός στην τράπεζα ως Venkat, εξετάζουν προτάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας. Ως μέρος αυτών, 1.500 έως 2.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να περικοπούν εάν τα σχέδια εφαρμοστούν πλήρως.
Οι πιθανές περικοπές θα πραγματοποιηθούν κυρίως στην Barclays Execution Services, εσωτερικά γνωστή ως «BX», και θα αποτελούν μέρος ενός γενικού στόχου μείωσης των δαπανών έως και 1 δισεκατομμύριο λίρες σε ολόκληρο τον όμιλο για αρκετά χρόνια, πρόσθεσε το άτομο.

Οι αναλυτές είπαν ότι η κλίμακα της πιθανής εξοικονόμησης θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, δεδομένου ότι οι προβλέψεις της αγοράς κυμαίνονταν από 500 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύρια λίρες για το κόστος αναδιάρθρωσης της τράπεζας χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση του πώς αυτό θα μεταφραζόταν σε αποταμίευση.


«Πριν από σήμερα η αγορά γνώριζε περίπου πόσο μπορεί να κοστίσει αυτό, αλλά όχι ποια είναι τα οφέλη, κάτι που τώρα γίνεται πιο ξεκάθαρο», δήλωσε ο Benjamin Toms, αναλυτής της RBC.

«Αυτό θα θεωρηθεί ως καθαρό θετικό για τους επενδυτές, αλλά τώρα πρέπει να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για το πόσο καιρό θα χρειαστούν να εμφανιστούν τα οφέλη», είπε.

Η Barclays έχει κάνει προσπάθειες να μειώσει τα έξοδα τα τελευταία χρόνια μειώνοντας τα μπόνους, καθώς και τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής της, αλλά κινήσεις για συρρίκνωση του BX και οι πιθανές αποταμιεύσεις δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν.

Δημιουργήθηκε το 2017 για να ενοποιήσει τις λειτουργίες υποστήριξης για τα δύο κύρια επιχειρηματικά τμήματα της τράπεζας, τη λιανική τραπεζική και τη διεθνή τραπεζική στο Ηνωμένο Βασίλειο, η BX σχεδιάστηκε για την εξάλειψη των επικαλύψεων και την εφαρμογή κανόνων διαχείρισης κινδύνου μετά την κρίση.

Ο στόχος εξοικονόμησης κόστους 1 δισεκατομμυρίου λιρών της Barclays θα αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των υποκείμενων ετήσιων λειτουργικών δαπανών της τράπεζας ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών το 2022.

Οι συζητήσεις για τον αριθμό προσωπικού BX συνεχίζονται και η Barclays θα μπορούσε να αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα στις απολύσεις σε άλλους τομείς, είπε η πηγή.

Το προσωπικό και το κόστος της BX έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των εργαζομένων της αυξήθηκε σε περίπου 22.300 στο τέλος του 2022, από 20.000 στο τέλος του 2017, και τώρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του προσωπικού της Barclays, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές καταθέσεις.

Εν τω μεταξύ, το ετήσιο κόστος προσωπικού στο BX έχει αυξηθεί στα 2 δισεκατομμύρια λίρες, από 1,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Venkat δέχεται πιέσεις να βρει τρόπους για να ενισχύσει την πτωτική λογιστική αξία της Barclays ενόψει μιας επενδυτικής παρουσίασης τον Φεβρουάριο, όταν θα αποκαλύψει μια νέα στρατηγική.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο βετεράνος τραπεζίτης αντιμετώπισε τις συνέπειες μιας συναλλακτικής γκάφας που κόστισε στην τράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Αντιμετωπίζει επίσης μια παρατεταμένη μάχη για να διατηρήσει το ηθικό σε όλη την επενδυτική τράπεζα της Barclays, όπου η έξοδος ταλέντων εμποδίζει τις προσπάθειες να ανταγωνιστεί ευρωπαίους αντιπάλους όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η UBS.

Οι μετοχές της Barclays σημείωσαν άνοδο 0,3% το πρωί της Παρασκευής μετά την πρώτη αναφορά του Reuters για πιθανές μειώσεις αργά την Πέμπτη.

Η τιμή της μετοχής της Barclays έχει υποχωρήσει 26% από τότε που ανέλαβε ο Venkat την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώ οι μετοχές της Deutsche έχουν αλλάξει ελάχιστα και η HSBC (HSBA.L) έχει κερδίσει 37%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ