Ηνωμένο Βασίλειο: Αναζητεί εναλλακτικές λύσεις αντί της Mastercard και της Visa

Ηνωμένο Βασίλειο: Αναζητεί εναλλακτικές λύσεις αντί της Mastercard και της Visa

Η Ρυθμιστική Αρχή Συστημάτων Πληρωμών της Βρετανίας (PSR) επανεξετάζει τη χρέωση των προγραμμάτων προμηθειών των καρτών, μια μακροχρόνια μάχη των Visa και Mastercard εναντίον «εμπόρων» που χρεώνονται για την αποδοχή των καρτών τους από πελάτες που πραγματοποιούν πληρωμές

 


Η Βρετανία χρειάζεται μια «ψηφιακή εναλλακτική» αντί να βασίζεται στη Visa και τη Mastercard για πληρωμές με κάρτα, ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

Τα συμπεράσματα του Future of Payments Review απηχούν μακροχρόνια παράπονα σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τη μεγάλη εξάρτηση από το αμερικανικό δίδυμο για πληρωμές με κάρτα, αν και οι κλήσεις και οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης «κατ' οίκον λειτουργίας» έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

«Ενώ οι κάρτες συνεισφέρουν τεράστια στο τοπίο των πληρωμών, υπάρχει αξιοσημείωτη δυσαρέσκεια με το κόστος των προγραμμάτων καρτών από την πλευρά των καταστημάτων, των υπηρεσιών και άλλων εμπόρων – η οποία μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε έλλειψη επιλογής ή ψηφιακές εναλλακτικές λύσεις στα υπάρχοντα προγράμματα καρτών», ανέφερε η έκθεση.

Η Ρυθμιστική Αρχή Συστημάτων Πληρωμών της Βρετανίας (PSR) επανεξετάζει τη χρέωση των προγραμμάτων προμηθειών των καρτών, μια μακροχρόνια μάχη των Visa και Mastercard εναντίον «εμπόρων» που χρεώνονται για την αποδοχή των καρτών τους από πελάτες που πραγματοποιούν πληρωμές.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εργασίας του PSR, πιστεύουμε ότι η αγορά θα βελτιωνόταν περαιτέρω εάν υπήρχε μια βιώσιμη ψηφιακή εναλλακτική λύση στα συστήματα καρτών».

Η λεγόμενη ανοιχτή τραπεζική ή τρίτες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν δεδομένα από την τράπεζα ενός πελάτη, με άδεια, για να προσφέρουν υπηρεσίες πληρωμών, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους έναντι των προγραμμάτων καρτών για τους εμπόρους λιανικής, πρόσθεσε.

«Εάν μπορεί να δημιουργηθεί επιλογή, πιστεύουμε ότι η δυσαρέσκεια των εμπόρων θα μειωθεί».

Οι ανοιχτές τραπεζικές συναλλαγές θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν την επί του παρόντος «βαρετή» εμπειρία των άμεσων μεταφορών από τον καταναλωτή σε καταναλωτή, ανέφερε.

Η Visa χαιρέτισε το συμπέρασμα της επανεξέτασης λέγοντας ότι το τοπίο πληρωμών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σε καλή θέση. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στις πληρωμές», ανέφερε.

Η Mastercard δήλωσε ότι χαιρετίζει την αναγνώριση από την αξιολόγηση των καρτών συνεισφοράς, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επενδύει συνεχώς στις πιο πρόσφατες και πιο καινοτόμες τεχνολογίες πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης της ανοιχτής τραπεζικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ