BofA: Στα 1,3 τρισ. δολ.  θα φθάσουν οι τοποθετήσεις  των επενδυτών το 2023

 BofA: Στα 1,3 τρισ. δολ.  θα φθάσουν οι τοποθετήσεις  των επενδυτών το 2023

 

Οι επενδυτές βρίσκονται κοντά στο να έχουν τοποθετήσει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά το 2023, σύμφωνα με την Bank of America και τον πάροχο δεδομένων EPFR 

 

Η εβδομαδιαία έκθεση Flow Shows της BoFA ανέφερε ότι οι επενδυτές έβαλαν 64,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά την εβδομάδα έως την Τετάρτη. Απέσυραν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχικά κεφάλαια όλη την εβδομάδα, ενώ τοποθέτησαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα.

Οι διαχειριστές ομολογιακών κεφαλαίων προσελκύουν εισροές μετά από μια δύσκολη τριετία, με πολλούς επενδυτές να ελπίζουν ότι τα επιτόκια έχουν πλέον κορυφωθεί και ότι οι αποδόσεις μπορεί να υποχωρήσουν.

Ωστόσο, ανταγωνίζονται τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα οποία επενδύουν σε προϊόντα βραχυπρόθεσμου χρέους υψηλής ρευστότητας, όπως αυτά που εκδίδονται από κυβερνήσεις ή εταιρείες υψηλής αξιολόγησης.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, καθιστώντας ελκυστικές τις αποδόσεις των κεφαλαίων της χρηματαγοράς.

Τα στοιχεία της BofA εκτείνονται μέχρι την Τετάρτη, που σημαίνει ότι αποτυγχάνει να καταγράψει πλήρως το ισχυρό ράλι της αγοράς που ξεκίνησε εκείνη την ημέρα και συνεχίστηκε την Πέμπτη, αφού η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησαν σταθερά τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενισχύοντας τις μετοχές και τα ομόλογα.

Η τράπεζα είπε ότι οι επενδυτές είχαν βάλει χρήματα σε ομόλογα για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Την εβδομάδα έως την Τετάρτη προτίμησαν ομολογιακά κεφάλαια μικρότερης ημερομηνίας των ΗΠΑ, με εισροές 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν σε δυσμένεια, με εκροές τις τελευταίες 34 εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων πιο πρόσφατα.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι αμερικανικές μετοχές έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη. Ο δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 σημειώνει άνοδο περίπου 13% για το έτος, σε σύγκριση με άνοδο 3% για τον ευρωπαϊκό STOXX 600.

Η απόδοση του 10ετούς Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που στηρίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αυξήθηκε σε υψηλό 16 ετών πάνω από το 5% την περασμένη εβδομάδα, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει περίπου 35 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Η BofA είπε ότι ο δείκτης Bull & Bear του επενδυτικού κλίματος ήταν στο 1,4, ο χαμηλότερος από τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, η τράπεζα είπε ότι αυτό ήταν ένα «αντίθετο σήμα αγοράς», δεδομένου ότι το κλίμα θα μπορούσε κάλλιστα να βελτιωθεί από την ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ