S&P: Ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας η συμφωνία Alpha Bank-UniCredit

S&P: Ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας η συμφωνία Alpha Bank-UniCredit

H  προσφορά της UniCredit είναι ένα θετικό προηγούμενο για την σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τρεις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Ορόσημο για το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα θεωρεί η S&P τη συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η UniCredit είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που συνεργάζεται με μία από τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Επομένως, οι αναλυτές μιλούν για μια θετική εξέλιξη στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του ελληνικού χρηματοοικονομικού κλάδου και της Alpha Bank.

Εάν η προσφορά της UniCredit για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ προχωρήσει, μια συστημική ελληνική τράπεζα θα ωφελείται πλέον από την μειοψηφική συμμετοχή ενός μεγάλου, πανευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου, τονίζουν οι αναλυτές.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η προσφορά της UniCredit είναι ένα θετικό προηγούμενο για την σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τρεις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Η συμφωνία για τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία, με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% της συγχωνευμένης εταιρείας, φέρνει σημαντική ελάφρυνση στο σταθμισμένο στο ρίσκο ενεργητικό, επισημαίνουν οι αναλυτές, παρότι η συνεισφορά της μονάδας της Ρουμανίας στα έσοδα θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.

Με την βελτίωση των κεφαλαίων κατά 100 μονάδες βάσης, η Alpha Bank έρχεται πιο κοντά στις ανταγωνιστές τράπεζες, προσθέτει η S&P, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν κάνει ουσιαστικές αλλαγές στις εκτιμήσεις της για τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας.

«Θεωρούμε ότι η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με το business plan που ανακοίνωσε πρόσφατα η Alpha Bank για την αύξηση της παραγωγής αξίας και τη βελτιστοποίηση της τοποθέτησης του κεφαλαίους της», επισημαίνουν οι αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ