Τι κερδίζουν Alpha και Unicredit από την στρατηγική συμφωνία - Τι είπαν Ψάλτης και Orcel σε αναλυτές

Τι κερδίζουν Alpha και Unicredit από την στρατηγική συμφωνία - Τι είπαν Ψάλτης και Orcel σε αναλυτές

Τα νέα δεδομένα που φέρνει το mega deal σε Ελλάδα και Ρουμανία

Ως μια συμφωνία win – win χαρακτήρισαν το deal μεταξύ Alpha Bank και UniCredit οι επικεφαλής των δύο ομίλων σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και εκπροσώπους του τύπου που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων για την απόκτηση του 9% που κατέχει το ΤΧΣ και της σύμπραξης στη Ρουμανία.

Πρόκειται για ένα deal που προβλέπει:

  • Τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία
  • Την απόκτηση από τη UniCredit του 9% που κατέχει στην Alpha Bank το ΤΧΣ
  • Την εξαγορά από τη UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Alpha Bank στην Ελλάδα, AlphaLife και τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών για τη διάθεση στην εγχώρια αγορά τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και αμοιβαίων κεφαλαίων

Όπως τόνισε ο CEO της Unicredit Andrea Orcel , «βλέπουμε αξία στη Ρουμανία και στη διεύρυνση της παρουσίας μας στην Ελλάδα στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία θα ενισχύσει την παρουσία μας σε μία οικονομία με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης». Αναφερόμενος, στην ελληνική αγορά υπογράμμισε πως η χώρα επιδεικνύει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και πρόσθεσε πως μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κόμβο για το δίκτυο της UniCredit στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεδομένων των εμπορικών δεσμών της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή, στη βάση του εμπορίου και του τουρισμού». Σε σχέση με τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, υποστήριξε ότι αναμένεται να αυξήσει τα καθαρά κέρδη της UniCredit κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, ο αντίκτυπος στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ιταλικού ομίλου θα είναι της τάξης των 15 μονάδων βάσης.

Κεντρικός στόχος η διανομή μερίσματος

Από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ανέφερε ότι παραμένει κεντρικός στόχος η διανομή μερίσματος στους μετόχους της τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι οι προσδοκίες για τα καθαρά της κέρδη παραμένουν αμετάβλητες. Επιπλέον, η συναλλαγή ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα της Alpha Bank κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου, προερχόμενη από την εμπορική συμφωνία. Εξάλλου, ο κ. Ψάλτης τόνισε πως μέσω της συγχώνευσης στη Ρουμανία, οι πελάτες της Alpha Βank Romania αποκτούν πρόσβαση σε ένα διευρυμένο φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων. Σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα ενεργοποίησης προγράμματος επαναγοράς μετοχών ως μορφή επιβράβευσης των μετόχων, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η συζήτηση είναι πρώιμη και ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει συνεννόηση με τον επόπτη Ειδικότερα, δημιουργείται η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρουμανία, με το μερίδιο αγοράς της να φτάνει το 12%. Τα πελατολόγια των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων στην τοπική αγορά είναι συμπληρωματικά, δίνοντας στο νέο σχήμα ισχυρή παρουσία στους τομείς της επιχειρηματικής και της λιανικής τραπεζικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ