Πώς λειτουργεί η υπηρεσία IRIS που γίνεται υποχρεωτική για να πιάσει τους φοροφυγάδες

Πόσα δήλωσαν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το υπουργείο θεωρεί ότι πολλοί φοροδιαφεύγουν;

Πώς λειτουργεί η υπηρεσία IRIS που γίνεται υποχρεωτική για να πιάσει τους φοροφυγάδες

Ηρθε η ώρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η αύξηση των χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στα εμβάσματα, οδήγησε την κυβέρνηση στο να «διαφημίσει» την υπηρεσία IRIS, η οποία επιτρέπει την μεταφορά έως 500 ευρώ μέσω mobile banking εντελώς δωρεάν. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να μην επιβαρύνονται οι καταθέτες σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ωστόσο το υπουργείο οικονομικών δεν έμεινε μόνο στην δωρεάν μεταφορά χρημάτων αλλά έκανε ένα βήμα παραπάνω και… πονηρά σκέφτηκε το εξής: αφού δεν αφήνει η ΕΚΤ να καταστούν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές και για συναλλαγές κάτω των 500 ευρώ (σ.σ σε αυτές δουλεύει ακόμη το χαρτονόμισμα) τουλάχιστον να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή των υπηρεσιών που παρέχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που ως γνωστόν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας του υπουργείου με τους «ύποπτους» για φοροδιαφυγή.

Έτσι, θα υπάρχει στίγμα και πιο εύκολος εντοπισμός. Τι θα πετύχει ο Κωστής Χατζηδάκης και η κυβέρνηση; Θα κρατήσει τους φορολογικούς συντελεστές αμετάβλητους για να μην προκαλέσει αναταράξεις και αναλάβει το πολιτικό κόστος, ενώ την ίδια ώρα θα αυξήσει τα έσοδα από φόρους. «Ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίας φοροδιαφεύγουν δεν μου αρέσουν οι κατηγοριοποιήσεις. Στοχεύουμε σε όσους φοροδιαφεύγουν» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε πρόσθετα έσοδα 2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή.

Πόσα δήλωσαν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το υπουργείο θεωρεί ότι πολλοί φοροδιαφεύγουν;

Σχεδόν το 67,2% των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ενώ συνολικά από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώθηκαν 4,3 δισ. ευρώ, από 388.481 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η κλίμακα βάσει της οποίας υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η εξής:

Κλιμάκιο εισοδήματος

Συντελεστής

Φόρος κλιμακίου

Σύνολο εισοδήματος

Σύνολο φόρου

10000

9,0%

900

10000

900

10000

22%

2200

20000

3100

10000

28%

2800

30000

5900

10000

36%

3600

40000

9500

44%



Τι είναι οι υπηρεσίες IRIS και πώς λειτουργεί το σύστημα

Εως σήμερα οι εγγεγραμμένοι χρήστες της υπηρεσίας ανέρχονται σε 1.945.283. Οι χρήστες της υπηρεσίας εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους, άμεσα και εύκολα σε φίλους, με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρησιμοποιείται η υποδομή TIPS. Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο χρήστης διατηρεί την ευελιξία να αποστείλει το ποσό από την τράπεζα και τον λογαριασμό της επιλογής του. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500€. Η υπηρεσία προσφέρεται από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank,Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Ηρθε η ώρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Επειδή έως σήμερα από τα περίπου δύο εκατομμύρια ιδιώτες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία, μόνον 115.521 ΑΦΜ επιχειρήσεων και ελέυθερων επαγγελματιών έχουν εγγραφεί, το υπ. Οικονομικών αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτική την πληρωμή του υδραυλικού, του ηλεκτρολόγου, του γιατρού και όλων των επαγγελματιών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτές οι κατηγορίες θα ενεργοποιήσουν άμεσα την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Ετσι οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Πώς να το ενεργοποιήσω;

Συνδεθείτε στο Mobile banking της τράπεζας σας, μεταβείτε στην μενού “IRIS Payments” , επιλέξτε “IRIS” και στην συνέχεια «Ρυθμίσεις». Καταχωρήστε τον λογαριασμό στον οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά ή λήψη ποσού μέσω IRIS. Επιλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να σας εντοπίζουν οι υπόλοιποι χρήστες IRIS (μέσω κινητού τηλεφώνου, email). Τόσο απλά

Έντονα ανοδικά μεγέθη για τις υπηρεσίες IRIS της ΔΙΑΣ ΑΕ

Το 2022 ενισχύθηκε σημαντικά η υπηρεσία IRIS payments η οποία παρέχεται από τη ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών με στόχο την εξασφάλιση συναλλαγών με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Στα προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS e-commerce) που κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης 214%, 109% και 68% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Οι χρήστες του IRIS P2P ανέρχονται πλέον σε 1,9 εκατομμύρια (59 χιλιάδες νέες εγγραφές το Δεκέμβριο του 2022) και σε 115 χιλιάδες εγγεγραμμένους επαγγελματίες στην υπηρεσία IRIS P2B

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ