Eurobank: Στα χέρια του ΤΧΣ η πρόταση της τράπεζας για επαναγορά του 1,4%

Eurobank: Στα χέρια του ΤΧΣ η πρόταση της τράπεζας για επαναγορά του 1,4%

Ξεκινάει η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου  

Η Eurobank προχώρησε στην αποστολή της επίσημης πρότασής της προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της τράπεζας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, από την τράπεζα, αλλά και από το ΤΧΣ, σχετικά με τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας αναμένεται να γίνουν το πρωί της Δευτέρας 25/9, πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τότε θα γίνει γνωστή και η τιμή επαναγοράς των μετοχών που θα είναι μεταξύ 1,10 – 1,90 ευρώ ανά μετοχή και συνολικό κόστος έως 100 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση της Eurobank προς το ΤΧΣ αφορά την επαναγορά 52.080.673 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα.

Ξεκινά η αποχώρηση του κράτους από τις τράπεζες

Με την κίνηση αυτή ανοίγει η αυλαία της αποεπένδυσης του κράτους από τις τράπεζες. Στη συνέχεια το Ταμείο θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους για την κατάθεση αντιπροσφορών, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της πώλησης, όπως ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του.

H τελική απόφαση για τον αγοραστή των μετοχών της Eurobank θα ληφθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να προχωρήσει άμεσα η συναλλαγή.

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα για το ΤΧΣ είναι η διάθεση των μεγαλύτερων πακέτων μετοχών που κατέχει στους υπόλοιπους τρεις συστημικούς παίκτες: Εθνική Τράπεζα 40,3%, Τράπεζα Πειραιώς 27%, Alpha Bank 9%.

Εξάλλου, τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποχώρηση του Δημοσίου από τις τράπεζες υπογράμμισε για μία ακόμη φορά χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, «θα το προχωρήσουμε, καθώς θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας».

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι «μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψιν της η ΕΚΤ, την DBRS, και τη διπλή αναβάθμιση που ακολούθησε από την πιο αυστηρή Moody’s, οι προοπτικές για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι εξαιρετικά ευοίωνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ