Άφησε σταθερά τα επιτόκια η Fed - Πάουελ: Θα τα αυξήσουμε περαιτέρω εάν αυτό κριθεί αναγκαίο

Άφησε σταθερά τα επιτόκια η Fed - Πάουελ: Θα τα αυξήσουμε περαιτέρω εάν αυτό κριθεί αναγκαίο

Η Fed έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου, όμως ο αντίκτυπος από τις μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αισθητός

Η Fed διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όπως αναμενόταν, δίδοντας ωστόσο το σήμα ότι θα ακολουθήσει μία ακόμη αύξηση έως το τέλος του έτους καθώς και λιγότερες επιτοκιακές μειώσεις απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί για το επόμενο έτος.

Η νέα παύση των επιτοκιακών αυξήσεων συνοδεύτηκε από αυστηρή λεκτική, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους και στέλνοντας το σήμα ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί για περισσότερο χρόνο απ΄ότι αναμενόταν.

Όπως είχε διαμηνύσει και στη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ εξακολουθούν να βλέπουν ως κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων το επίπεδο του 5,50% έως 5,75%, δηλ. κατά 25 μονάδες βάσης πάνω από το σημερινό επίπεδο.

Oι νέες προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η Fed υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν μόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2024 συγκριτικά με τη μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα που υποδήλωναν οι προηγούμενες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει ένα ποσοστό πληθωρισμού στο 3,3% έως το τέλος του έτους, 2,5% το επόμενο έτος και 2,2% έως τα τέλη του 2025.

«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της Fed, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι νέες προβλέψεις που κάνουν λόγο για μία πιο ισχυρή οικονομία και αγορά εργασίας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, διατηρώντας την προοπτική της ομαλής προσγείωσης.

Οι επενδυτές περίμεναν ότι η Fed θα διατηρούσε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όμως συγχρόνως έτρεφαν την ελπίδα ότι θα προχωρούσε σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, μία προσδοκία που σκιάζεται πλέον από τις νέες προβλέψεις που δείχνουν ότι οι 10 στους 19 αξιωματούχους της βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν πάνω από το 5% καθ΄όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Αναφορικά με την οικονομία, η Fed προβλέπει τώρα ότι θα αναπτυχθεί 2,1% φέτος έναντι μόλις 0,4% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο. Το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει επίσης σταθερό στο 3,8% για φέτος και θα αυξηθεί μόλις στο 4,1% έως το τέλος του έτους – εξέλιξη που καταδεικνύει ότι το χειρότερο κύμα πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1980 θα συγκρατηθεί χωρίς σημαντικές απώλειες στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, οι προβλέψεις απειλούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με την πιθανότητα ακόμη πιο σφιχτών πιστωτικών συνθηκών και υψηλότερου κόστους δανεισμού από αυτό που έχουν ήδη απορροφήσει στη διάρκεια της διετούς μάχης κατά του πληθωρισμού, δίδοντας πλέον έδαφος στο δόγμα των «υψηλότερων και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων»

Το ανακοινωθέν έγινε ομόφωνα αποδεκτό στη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Πάουελ: Θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο

Το μήνυμα ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, έστειλε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες.

Εξήγησε ότι η απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια δεν σημαίνει ότι έχουμε αποφασίσει ότι έχουμε ή δεν έχουμε επιτύχει το επίπεδο πολιτικής που επιδιώκουμε. Ανέφερε ότι η πλειονότητα των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής πιστεύει ότι δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση των επιτοκίων. «Η απόφασή μας δεν έγκειται στο εάν τα επιτόκια είναι επαρκώς περιοριστικά. Θέλουμε να δούμε ότι υπάρχουν κάποια πειστικές ενδείξεις ότι έχουμε φθάσει στο κατάλληλο σημείο».

Τόνισε ότι η μείωση του πληθωρισμού πιθανόν να σημάνει ότι θα υπάρξει μία περίοδο ανάπτυξης χαμηλότερης της τάσης και χαλάρωσης των συνθηκών εργασίας. «Θα κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε το στόχο μας».

Η Fed έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου, όμως ο αντίκτυπος από τις μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αισθητός, δήλωσε.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά και οι αποφάσεις μας να βασίζονται στην αξιολόγηση των στοιχείων και των κινδύνων».

«Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι υψηλότερος των προβλέψεων με τις καταναλωτικές δαπάνες να είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα, παρότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή. «Η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει καλύτερη ισορροπία», δήλωσε.

Ο πληθωρισμός είναι κατά πολύ υψηλότερος του στόχου σύμφωνα με τον Πάουελ, παρότι έχει μετριαστεί έως κάποιο βαθμό. Η διαδικασία επαναφοράς στο στόχο του 2% θα είναι μακρά, προσέθεσε, δηλώνοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προκλήσεων που ενέχει όλη αυτή η διαδικασία.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι η Fed είναι απόλυτα δεσμευμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% και η στάση που διατηρεί αυτή τη στιγμή είναι περιοριστική.

Αναφορικά με τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο Πάουελ είπε ότι δεν συνιστούν ένα σχέδιο και ότι η πολιτική θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες. «Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά και βρισκόμαστε σε μία διαδικασία στην οποία κινούμαστε με πολύ προσεκτικά βήματα», είπε ο Πάουελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ